Διεθνή

ΗΠΑ εκλογές: Στα δικαστήρια θα κριθεί ποιος θα είναι ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος

ΗΠΑ εκλογές: Στα δικαστήρια θα κριθεί ποιος θα είναι ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος
ΗΠΑ εκλογές: Ο Μπάιντεν κέρδισε τον Τραμπ, αλλά όχι με την μεγάλη διαφορά που προσδοκούσε.

Μετά από μήνες προεκλογικών εξαγγελιών, 13.9δισ. προεκλογικές δαπάνες και μια πανδημία που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 235.000 άτομα, οι Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν αν θέλουν να εναποθέσουν το μέλλον τους στα χέρια του Τζο Μπάιντεν ή την τύχη τους στις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του νικητή της κούρσας, που όλα δείχνουν ότι είναι ο Δημοκρατικός υποψήφιος, και με το βλέμμα στις δικαστικές περιπέτειες που σκοπεύει να τον σύρει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να «ανατρέψει» την αναχώρηση του από τον Λευκό Οίκο, τα συμπεράσματα από τις εκλογές της Τρίτης είναι τα εξής:

  • Το πρώτο είναι ότι προσφέροντας τρισεκατομμύρια σε πακέτα στήριξης για τη μεσαία τάξη, ο Τραμπ κινητοποίησε την εκλογική του βάση. Και μπορεί να έχει άδικο στους ισχυρισμούς του ότι του έκλεψαν τη νίκη, σε μια προσπάθεια να υποδαυλίσει το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων στους αμερικανικούς δρόμους, η ουσία είναι ότι πήρε περισσότερους ψήφους από το 2016.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το δημοκρατικό κόμμα τα έκανε μαντάρα σε αυτές τις εκλογές. Επέλεξε να μετατρέψει αυτή την κούρσα σε δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Τραμπ και αποδείχτηκε το λάθος χαρτί. Οι μισοί Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι η καταστροφική διαχείριση της υγειονομικής αυτής κρίσης τον καθιστά ανάξιο για πρόεδρο της χώρας. Το χειρότερο όλων είναι ότι αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν στρατηγική ούτε για την κυβέρνηση που μάλλον θα κληθούν να σχηματίσουν αργά ή γρήγορα, ούτε για την πραγματικά ισχυρή ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.
  • Το τρίτο συμπέρασμα που είναι πολύ σημαντικό για το εκλογικό μέλλον των ΗΠΑ, όπως γράφει το περιοδικό New Statesman, είναι ότι ο Τραμπ προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ψήφων από τους Ισπανόφωνους πολίτες της χώρας, παρά τα αναρίθμητα παιδιά των Λατίνων που κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα και οι φωτογραφίες τους έκαναν τον ταπεινωτικό γύρο του κόσμου. Και το ίδιο συνέβη και με τις ψήφους των Αφροαμερικανών!

Ο Τζο Μπάιντεν, που όλα δείχνουν ότι θα κληθεί να κυβερνήσει μια διχασμένη κοινωνία, θα ξέρει από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι θα αντιμετωπίσει μια τεράστια πολιτική μάχη από τη στιγμή που η Γερουσία θα είναι σε ρεπουμπλικανικά χέρια και η δημοκρατική δύναμη στη βουλή των Αντιπροσώπων έχει συρρικνωθεί. Και αυτό θα φανεί μόλις η έγκριση του γιγαντιαίου δεύτερου πακέτου στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων τεθεί υπό διαπραγμάτευση…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments