Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Τζο Μπάιντεν: Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
Τζο Μπάιντεν: Από έκτος νεότερος Γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος το 1972, 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2020. Η στήριξη του Ομπάμπα, η αντιπροεδρία και οι τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή του.

«Αμερική, είναι τιμή μου που με επέλεξες να ηγηθώ της μεγάλης αυτής χώρας. Το έργο που θα έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι το εξής: θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψήφισαν είτε όχι. Θα κρατήσω την εμπιστοσύνη που μου δείξατε». Με αυτά τα λόγια, ο Τζο Μπάιντεν είπε “ευχαριστώ” στους Αμερικανούς πολίτες που τον ψήφισαν και δεσμεύτηκε να ριχτεί στη “μάχη” για να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ναι, είναι γεγονός. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για την ακρίβεια είναι ο 46ος ένοικος του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται το αποτέλεσμα.

Παίρνοντας την Πολιτεία – κλειδί της Πενσιλβανία, αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με τουλάχιστον 273 εκλέκτορες. Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο. 

Ποιος είναι λοιπόν, ο νέος πλανητάρχης;

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, με μακρά πολιτική καριέρα. Γεννήθηκε σε οικογένεια Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, στην Πενσιλβάνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1942, δηλαδή πριν από 78 χρόνια. Έζησε εκεί επί 10 χρόνια προτού μετακομίσει στο Ντελάγουερ.

Το 1969 έγινε δικηγόρος και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Δύο χρόνια αργότερα (1972) εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Γερουσία και έγινε ο έκτος τότε νεότερος Γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Ως την ημέρα που παραιτήθηκε, προκειμένου να ακολουθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε εκλεγεί έξι φορές και αποτελούσε τον τέταρτο πιο γηραιό Γερουσιαστή στο σώμα.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας. Επίσης, διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Τζο Μπαίντεν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:

Το 2008 παραιτήθηκε από τη Γερουσία για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν το 2012. Έτσι, έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν επιβλέπει τις δαπάνες υποδομής το 2009 για να αντισταθμίσει τη Μεγάλη Ύφεση. Οι διαπραγματεύσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου βοήθησαν στην έγκριση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων του Νόμου περί Φορολογικής Απαλλαγής του 2010, ο οποίος έλυσε ένα αδιέξοδο στη φορολογία, του Νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος έλυσε μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους και του Νόμου περί φοροαπαλλαγής του 2012, ο οποίος αντιμετώπισε τον επικείμενο «φορολογικό γκρεμό».

Ηγήθηκε επίσης των προσπαθειών για την έγκριση της νέας συνθήκης Έναρξης ΗΠΑ – Ρωσίας, υποστήριξε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ προς το Ιράκ μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Ομπάμα απένειμε στον Μπάιντεν το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Ο 78ος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ξένος με τις προσωπικές τραγωδίες.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, κάποιες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η σύζυγος του, Μπάιντεν Νίλια, και η ενός έτους κόρη τους, Έιμι, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Ντελαγουέρ. Οι γιοι του, Μπόου και Χάντερ, υπέστησαν κάταγμα στο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο, αλλά ανέκαμψαν πλήρως. Ο ίδιος λίγα χρόνια αργότερα αποκάλυψε ότι είχε σκεφθεί μετά το δυστύχημα ακόμη και την αυτοκτονία. Μάλιστα, για να βλέπει τους γιους του κάθε μέρα, ταξίδευε με τρένο μεταξύ του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ και της Ουάσινγκτον – 90 λεπτά διαδρομή – και διατήρησε αυτήν τη συνήθεια καθ ‘όλη τη διάρκεια των 36 χρόνων του στο σώμα.

Το 1975 έκανε δεύτερο γάμο με την Τζιλ Τρέισι, με την οποία απέκτησε μία κόρη την Άσλεϊ. Λέγεται μάλιστα ότι η Τζιλ απέρριψε αρκετές φορές την πρόταση γάμου προτού του πει το πολυπόθητο “ναι”. Ήταν εκείνη που ανέλαβε να μεγαλώσει τα δύο του αγόρια. Τα θεωρούσε δικά της παιδιά και αυτά τη φώναζαν “μαμά”.

Το 2015 ήρθε η δεύτερη τραγωδία στη ζωή του Τζο Μπάιντεν καθώς πέθανε στα 46 του χρόνια ο γιος του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο. Τότε ήταν που ο Μπάιντεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Επέστρεψε όμως στη δουλειά μέσα σε δύο εβδομάδες από τον θάνατό του και λέγεται ότι ο αείμνηστος γιος του ήταν αυτός που επέμενε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να διεκδικήσει τρίτη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το πρωί της ημέρας των εκλογών ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον τάφο του Μπο.

Ξεκίνησε την καμπάνια του για την προεδρία στις 25 Απριλίου 2019. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ο Μπάιντεν έμεινε γενικά μπροστά από άλλους Δημοκρατικούς στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Παρ ‘όλα αυτά, τερμάτισε τέταρτος στους προκριματικούς της Αϊόβα και οκτώ ημέρες αργότερα, πέμπτος στο Νιού Χάμσαϊρ. Κάνοντας έντονες εκκλήσεις στους μαύρους ψηφοφόρους στο debate της Νότιας Καρολίνας, ο Μπάιντεν κέρδισε στις προκριματικές με περισσότερους από 28 ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά τις αποσύρσεις και τις επακόλουθες υποστηρίξεις των υποψηφίων Πιτ Μπυττίκγκ και Έιμυ Κλόμπουκαρ, κέρδισε σημαντικές Πολιτείες στις προκριματικές εκλογές της Super Tuesday. Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εγκατέλειψαν σύντομα, και ο Μπάιντεν επέκτεινε το προβάδισμά του με νίκες έναντι του Μπέρνι Σάντερς σε τέσσερις ακόμα πολιτείες. Όταν ο Σάντερς ανέστειλε την εκστρατεία του στις 8 Απριλίου 2020, ο Μπάιντεν έγινε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις αμερικανικές εκλογές. Στις 13 Απριλίου, ο Σάντερς έδωσε την στήριξή του στον Μπάιντεν σε μια ζωντανή συζήτηση από τα σπίτια τους.

Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την στήριξη της υποψηφιότητας Μπάιντεν, την επόμενη μέρα (14 Απριλίου). Στις 11 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, ως υποψήφια αντιπρόεδρο. Στις 18 Αυγούστου 2020, διορίστηκε επίσημα στη Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση του 2020 ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ. Μια αναμέτρηση που τον ανέδειξε νικητή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments