Πολιτική

Μητσοτάκης Δυτικά Βαλκάνια: Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την περιοχή πήρε μέρος ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Δυτικά Βαλκάνια: Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την περιοχή πήρε μέρος ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης Δυτικά Βαλκάνια: Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια πήρε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου.  Στη Διαδικασία του Βερολίνου, να σημειώσουμε ότι, συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και στην στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.

Ο μετασχηματισμός των Δυτικών Βαλκανίων σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση και την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειώσουμε ότι αναφορά στην κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έκανε σήμερα και ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Alpha 989.

«Η περίοδος  με το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων που χρησιμοποίησαν οι πολίτες σε όλη την Επικράτεια στην πρώτη φάση του lockdown ήταν 2,6 εκατομμύρια. Τώρα, αρκετοί από τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και χρησιμοποιούν πιο εύκολα το sms παρά το έντυπο μετακίνησης. Επιπλέον υπάρχει και μια πολύ μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που μετακινούνται για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Είναι περίπου 650.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα, περιμένουμε πάνω από 3 εκατομμύρια μηνύματα sms για μετακινήσεις. Θέλουμε να βλέπουμε νούμερα αρκετά πιο κάτω, από τα 4 εκατομμύρια. Διαφορετικά σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή κάποια υπερβολική μετακίνηση, που δεν δικαιολογείται για τους έξι λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση.

Η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός, που όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα στη χώρα μας ήταν τόσο θετικά, οδηγούσε στην νοοτροπία «εντάξει, μπορεί να μην τηρούμε κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών». Αυτό ήταν το λάθος. Ένα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, η κόπωση συνυπολογίζεται στα μέτρα που λαμβάνουμε.

Το Σαββατοκύριακο, είχαμε 181.138 ελέγχους στους οποίους εντοπίστηκαν περίπου 3.000 παραβάσεις. Είναι πραγματικά πάρα πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments