Ελλάδα

Ανατολική Μέσογειος: Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Ανατολική Μέσογειος: Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα
Ανατολική Μέσογειος: Η ελληνική NAVTEX τονίζει ότι αυτή της Τουρκίας είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα».

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τηλεφωνεί στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, για το ενδεχόμενο μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης στο προσεχές διάστημα, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για έρευνες του Oruc Reis έως τις 23 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και περίπου 20 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη ναυτική οδηγία για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος λήγει στις 14 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε τη νέα αυτή πρόκληση αναπάντητη.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX. Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX.

Ακολουθεί ολόκληρη η ελληνική NAVTEX:

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

  • UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
  • ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.
  • CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Νίκος Δένδιας: “Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Μεσόγειο”

Τις προηγούμενες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα: «Η Ελλάδα και οι Νέες Γεωπολιτικές Προκλήσεις», είχε αναφέρει ότι “η Άγκυρα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει εκείνους που θεωρούν ότι έχει γίνει μια συστημική απειλή για τη Δύση».

«Από το πολυδιαφημιζόμενο δόγμα Νταβούτογλου “μηδέν προβλήματα με τους γείτονες”, η Τουρκία έχει προχωρήσει στο δόγμα “μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα” λόγω της επιθετικότητάς της», σημείωσε ο κ Δένδιας και συνέχισε: «Ο ρεβιζιονισμός που επιστρέφει για να στοιχειώσει την ήπειρό μας, είναι ένας παλιός εχθρός.Έχουμε την ιστορία στο πλευρό μας και έχουμε αποκομίσει διδάγματα από σκληρές εμπειρίες».

Επίσης, είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα «έχει καταφέρει να βρει τρόπους να συνεργαστεί με όλους εκτός από έναν από τους γείτονες της τόσο στα Βαλκάνια, στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Στην ίδια γεωγραφική περιοχή, η Τουρκία, από την πλευρά της, κατασκευάζει το δικό της δόγμα -χωρίς θεμέλια από άποψη διεθνούς δικαίου – για να ταιριάζει στη δική της αφήγηση στο τι είναι “δικαιοσύνη” και “ισότητα”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments