Πολιτική

Απαγόρευση συναθροίσεων: Κοινό κείμενο υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Απαγόρευση συναθροίσεων: Κοινό κείμενο υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25
Απαγόρευση συναθροίσεων: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 συσπειρώνονται και υπογράφουν κείμενο στο οποίο καταδικάζουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Κοινό κείμενο υπογραφών εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αναφορικά με την απόφαση περί απαγόρευσης συναθροίσεων της κυβέρνησης ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για ένα κείμενο καταδίκης της «αυταρχικής κυβερνητικής απόφασης» για την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων με φόντο τον εορτασμό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25.

Είναι κείμενο του ΚΚΕ, το οποίο υιοθετείται και υπογράφεται, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, από όλους τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από το ΜέΡΑ25 και συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

Ακολουθεί το κείμενο: 

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τις συναθροίσεις;

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη απαγορεύονται όλες οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Η απόφαση προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση, άνω των τεσσάρων ατόμων.

Η απαγόρευση ισχύει από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 15 Νοεμβρίου, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 21.00 το βράδυ. Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε για την απαγόρευση αναφέρονται τα εξής:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020. Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments