Ελλάδα

ΕΟΦ προειδοποίηση: Ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή για προϊόν που υπόσχεται απώλεια βάρους

ΕΟΦ προειδοποίηση: Ο Οργανισμός εφιστά την προσοχή για προϊόν που υπόσχεται απώλεια βάρους
ΕΟΦ προειδοποίηση: Προϊόν που μπορεί να προκαλέσει εντερική αιμορραγία έχει εντοπίσει ο Οργανισμός.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνιστά την προσοχή στους καταναλωτές να μην αγοράσουν ή να χρησιμοποιήσουν προϊόν που πωλείται μέσω ίντερνετ και υπόσχεται απώλεια βάρους.  Πιο συγκεκριμένα, το προϊόν «Aphrodite slimming» περιέχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν εντερική αιμορραγία, αναφέρει ο Οργανισμός.

Αναλυτικότερα, με βάση τον ΕΟΦ, περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες που έχουν αποσυρθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς ενοχοποιούνται για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι η εντερική αιμορραγία.

Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται για την απώλεια βάρους, βρέθηκε από τις τελωνειακές αρχές της Γερμανίας, ενώ είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

«Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη»

Ο ΕΟΦ αναφέρει συγκεκριμένα στην προειδοποίησή του προς τους καταναλωτές: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε στη Γερμανία, το εν λόγω προϊόν περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες σιβουτραμίνη και φαινολοφθαλεΐνη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική. Ως προς τη φαινολοφθαλεΐνη, συνδέεται με κίνδυνο εντερικής αιμορραγίας. Συνεπώς, κατά τη χρήση του ανωτέρω μη εγκεκριμένου προϊόντος, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη».

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Από τον Οργανισμό υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (αρχικά ΕΟΦ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπαγόμενο στο Υπουργείο Υγείας. Δημιουργήθηκε το 1983 με τον Νόμο 1316.

Η αποστολή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, «η προώθηση και κατοχύρωση της δημόσιας υγείας διά της εξασφάλισης καταλλήλων προτύπων ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας για όλα τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Επίσης, η εφαρμογή σχετικών ελέγχων, η επιθεώρηση και επιτήρηση της αγοράς και η παροχή πληροφοριών που θα συμβάλουν στη ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των προϊόντων αυτών από τους πολίτες».

Για να επιτύχει τους στόχους του, ο ΕΟΦ ελέγχει:

  • Όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, είτε προορίζονται για χρήση από ανθρώπους είτε είναι κτηνιατρικής χρήσεως
  • Όλες τις ζωοτροφές που περιέχουν φαρμακευτικά πρόσθετα και τα ίδια τα πρόσθετα των ζωωτροφών
  • Όλα τα τρόφιμα που προορίζονται για άτομα που χρειάζονται ειδική διατροφή και όλα τα συμπληρώματα διατροφής
  • Όλα τα ιατρικά βοηθήματα
  • Τα πάσης φύσεως καλλυντικά
  • Όλα τα βιοκτόνα (εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα, μυοκτόνα κτλ)
  • Όλα τα σαπούνια που περιέχουν αρωματικές και χρωστικές ύλες και τα κρεμοσάπουνα χεριών. Το απλό πράσινο και λευκό σαπούνι, όλα τα ειδικά καθαριστικά χεριών κτλ. δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ αλλά από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
  • Τα αρωματικά χώρου και αυτοκινήτων
  • Τα απολυμαντικά και απολυμαντικά νερού στις πισίνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments