Διεθνή

Γερμανία καραντίνα: Κρατίδια υποστηρίζουν την παράταση του lockdown

Γερμανία καραντίνα: Κρατίδια υποστηρίζουν την παράταση του lockdown
Γερμανία καραντίνα: Πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της ευρωπαϊκής χώρας τάσσονται υπέρ της παράτασης του μερικού lockdown.

«Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει σοβαρή, θα έλεγα μάλιστα πολύ σοβαρή», είχε τονίσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, είχε παραδεχθεί για μία ακόμα φορά ότι οι περιορισμοί επαφών των πολιτών αποτελούν «υπερβολική απαίτηση από τη δημοκρατία», επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι «από τις πιο δύσκολες της θητείας» της. Ωστόσο, είχε εμφανισθεί συγκρατημένα αισιόδοξη για οικονομική ανάκαμψη εντός του 2021 και εφόσον υπάρχει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας τάσσονται υπέρ της παράτασης του μερικού lockdown, που έχει επιβληθεί ώστε να επιβραδυνθεί η μετάδοση της πανδημίας της νόσου Covid-19 και να καταστούν δυνατές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό δήλωσε σήμερα μία πρωθυπουργός κρατιδίου.

«Οι αριθμοί των μολύνσεων είναι πιο χαμηλοί, όμως παραμένουν υψηλοί», εξέφρασε χαρακτηριστικά η Μανουέλα Σβέζιχ, πρωθυπουργός του βόρειου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk. Θυμίζουμε πως η εν λόγω ευρωπαϊκή χώρα επέβαλε από τις 2 Νοεμβρίου ένα «lockdown-lite» διάρκειας ενός μήνα για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα του ιού, μα οι αριθμοί των μολύνσεων δεν έχουν μειωθεί.

Για αυτό οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσουν την Τετάρτη νέα μέτρα. Μπορεί να παρατείνουν τα μέτρα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πολιτικά στελέχη και ένα σχέδιο πρότασης που περιήλθε την Κυριακή (22 Νοεμβρίου), στην κατοχή του Reuters. Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι κλειστά μα τα σχολεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά. Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 10 άτομα το πολύ, προερχόμενα από δύο νοικοκυριά, και στο σχέδιο πρότασης αναφέρεται πως ο αριθμός αυτός πρέπει να μειωθεί στα πέντε.

«Οι περιορισμοί είναι αναπόφευκτοι. Αν περιμέναμε να γεμίσουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν αργά», είχε προτάξει η Μέρκελ μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο που διοργάνωσε η «Sueddeutsche Zeitung», ενώ ανέφερε ότι το 30% με 40% του πληθυσμού της Γερμανίας ανήκει σε κάποιου είδους ευπαθή ομάδα και χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

«Η καταπολέμηση της πανδημίας δεν αποτελεί αμιγώς ιατρικό ζήτημα, αλλά και ηθικό, οικονομικό και κοινωνικό», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός ότι κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για περαιτέρω μέτρα, καθώς συνάντησε ισχυρή αντίσταση από τις τοπικές κυβερνήσεις. «Με στενοχωρεί το γεγονός ότι κάποιες φορές δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα. Στο τέλος θα κοστίσει περισσότερα χρήματα. Όταν αντιδρούμε γρήγορα, μπορούμε να βγούμε και νωρίτερα από τους περιορισμούς. Επειδή κάθε μέρα μετράει, γι’ αυτό κι εγώ πρότεινα χθες κάποια μέτρα», είχε εξηγήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments