Ελλάδα

«Άγιος Παντελεήμονας» Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του ιδρύματος για τα 60 κρούσματα κορωνοϊού

«Άγιος Παντελεήμονας» Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του ιδρύματος για τα 60 κρούσματα κορωνοϊού
«Άγιος Παντελεήμονας» Θεσσαλονίκη: Στο ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και απασχολεί σχεδόν 200 εργαζόμενους, έχουν εντοπιστεί 60 νοσούντες.

Ανακοίνωση εξέδωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Νάκου, για τα 60 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο Παράρτημα (πρώην Θεραπευτήριο) Χρόνιων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» στη Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνεται «το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, έχουν παρέλθει οι 14 ημέρες καραντίνας τους και ξεκινά η αρνητικοποίηση τους».

Παράλληλα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Κάποιες περιπτώσεις με πιο ανησυχητικά υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε νοσοκομεία της πόλης για παρακολούθηση της υγείας τους και έχουμε ήδη και τα πρώτα εξιτήρια. Τέλος, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί αναρρώνουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στο «Άγιος Παντελεήμων». Παρά τα αυστηρά μέτρα και τους προληπτικούς ελέγχους και τα μαζικά τεστ που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ανά 14 ημέρες ο ιός κατάφερε να περάσει στην δομή με δεδομένη την ιδιωτική ζωή και τις επαφές των εργαζόμενων, αλλά και το επιβαρυμένο φορτίο της Θεσσαλονίκης».

Η κα Νάκου εξηγεί:

«Από τα 60 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αλλεπάλληλους και συνεχείς ελέγχους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι και συνεχίζονται αδιάκοπα και συστηματικά, τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή αυτά που δύνανται να μεταδίδουν τον ιό, είναι τα τελευταία 24. Από τα 60 κρούσματα έχουν ήδη καταστεί αρνητικά, έπειτα από τα σχετικά τεστ, τα 16 και αναμένονται νέα αποτελέσματα από τεστ στις 28 Νοεμβρίου, οπότε και τα αρνητικά θα αυξηθούν. Παράλληλα, 26 εργαζόμενοι του «Αγίου Παντελεήμονα» βρίσκονται εκτός υπηρεσίας λόγω συμπτωμάτων ή θετικού αποτελέσματος. Τα δύο κύματα κρουσμάτων ουσιαστικά προκύπτουν το μεν πρώτο από τις 2 Νοεμβρίου και μετά όταν εντοπίζεται η πρώτη θετική εργαζόμενη και από τις 14 Νοεμβρίου και έπειτα όταν και εντοπίζεται και δεύτερη θετική εργαζόμενη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες συμπληρώθηκε η παρέλευση 14 ημερών από την εύρεση των πρώτων κρουσμάτων και στις 28 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καραντίνα της πλειοψηφίας των νοσούντων».

Αναφορικά με τον θάνατο 46χρονης εργαζόμενης στο ίδρυμα η πρόεδρος εξηγεί ότι 30/10 πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος στον «’Αγιο Παντελεήμονα» σε όλους τους εργαζόμενους και ήταν όλοι αρνητικοί.

«Η 46χρονη, που είχε υποκείμενα νοσήματα, έλαβε άδεια (ρεπό), αλλά στις 4 Νοεμβρίου ενημέρωσε την υπηρεσία ότι είναι εμπύρετη και από τότε δεν επέστρεψε στην εργασία της. Τις επόμενες ημέρες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση της στις 22 Νοεμβρίου δυστυχώς κατέληξε».

«Στην πορεία διαχείρισης της κατάστασης στο Παράρτημα «’Αγιος Παντελεήμων», καθώς και σε όλες τις δομές και παραρτήματα του ΚΚΠΚΜ έχουν ληφθεί, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο όλα τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα και μάλιστα επαυξημένα και ενισχυμένα με δική της πρωτοβουλία. Τα μέτρα περιλαμβάνουν: προληπτικούς ελέγχους, ολοκλήρωση βαρδιών με γάντια, προσωπίδα, μάσκα, σκουφάκι, ποδονάρια, ποδιά μιας χρήσης και χειρουργικές στολές, ενώ το ΚΚΠΚΜ έχει προμηθευτεί και ειδικές στολές Covid, απαγόρευση του επισκεπτηρίου, καθημερινή θερμομέτρηση όλων, καθημερινή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από όλους τους εργαζόμενους και ιχνηλάτηση επαφών που μπορεί να αποτελούν θετικά κρούσματα και μαζικά τεστ ανά 14 ημέρες με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, σε όλους τους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους» καταλήγει η ανακοίνωση.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments