Τεχνολογία

Κρυπτονόμισμα Libra: Οι Financial Times βλέπουν λανσάρισμά του τον Ιανουάριο από το Facebook

Κρυπτονόμισμα Libra: Οι Financial Times βλέπουν λανσάρισμά του τον Ιανουάριο από το Facebook
Κρυπτονόμισμα Libra: Η παγκοσμίως γνωστή εφημερίδα επικαλείται πηγή που συνδέται με το εγχείρημα του Facebook.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook πάει για λανσάρισμα ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Τη συγκεκριμένη είδηση μετέδωσαν την Παρασκευή οι FT, χωρίς να κατονομάσουν τις πηγές τους που, όμως, συνδέονται με το εγχείρημα.

Όπως σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι μια από τις πηγές αυτές, το Libra Association, με έδρα τη Γενεύη, που θα εκδίδει και θα επιβλέπει το Libra, σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από το δολάριο.

Δεν ήταν αυτά ακριβώς τα σχέδια για το Libra

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε ένα μεγαλύτερο του αναμενομένου «μάζεμα» των φιλοδοξιών του εγχειρήματος σε σχέση με αυτό που αναμενόταν τον Απρίλιο, ύστερα από τις αντιδράσεις από τους χώρους της πολιτικής και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το εγχείρημα.

Το Libra είχε παρουσιαστεί πέρυσι από το Facebook, ωστόσο υπήρξε μια «επανεκκίνηση» του προγράμματος σε πιο «μαζεμένη» μορφή αφού ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξέφρασαν προβληματισμούς ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διαβρώσει τις καθιερωμένες μορφές ελέγχου ή εξουσίας επί του χρήματος.

Δεν «παίζει» μόνο του το Facebook

Το Libra Association, ένα από τα 27 μέλη του οποίου είναι το Facebook, περιμένει έγκριση από την ελβετική αρχή επίβλεψης αγορών για να εκδώσει μια σειρά από stablecoins, υποστηριζόμενα από συμβατικά νομίσματα, καθώς και ένα token που βασίζεται στα υποστηριζόμενα από συναλλάγματα stablecoins. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών του φορέα, άλλα νομίσματα υποστηριζόμενα από συμβατικά συναλλάγματα, καθώς και το σύνθετο νόμισμα, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αργότερα, υπογραμμίζουν οι FT.

Το Libra Association δεν προέβη άμεσα σε σχόλια. Η ελβετική αρμόδια αρχή, FINMA, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες πέρα από μια ανακοίνωση τον Απρίλιο όπου επιβεβαίωνε ότι έλαβε το αίτημα του Libra.

Τα stablecoins είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποφεύγουν τη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, καθιστώντας τα στη θεωρία πιο κατάλληλα για πληρωμές και μεταφορές χρηματικών ποσών.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος, η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματος τους, το επονομαζόμενο Blockchain.

Το Bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.

Το ανώτατο όριο της αγοράς κρυπτογράφησης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $ 1-2 τρισεκατομμύρια το 2018. Από την κυκλοφορία του Bitcoin 2009 και μετέπειτα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 6.000 κρυπτονομίσματα και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών βασίζονται στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιεί και το Bitcoin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments