Πολιτική

Μητσοτάκης Alpha: «Λάθος μου να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα»

Μητσοτάκης Alpha: «Λάθος μου να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα»
Μητσοτάκης Alpha: Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα. Τι είπε για την περίοδο των γιορτών, την κατάσταση του ΕΣΥ, τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι έκανε λάθος που φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα στην Πάρνηθα, ενώ τόνισε ότι ο τουρισμός δεν έχει να κάνει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Τι δήλωσε για τα Χριστούγεννα, το ΕΣΥ και το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Δείτε τη συνέντευξη

«Κάνω κάθε δύο ημέρες rapid test», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο lockdown που υπάρχει εδώ και ένα μήνα στη χώρα. «Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες», σημείωσε.

«Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

«Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας με το ποδήλατο: «Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

Η παραδοχή για τη Θεσσαλονίκη – Τι είπε για τις καταγγελίες για διπλή καταγραφή στα κρούσματα

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα», παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα». «Να τηρήσουμε τα μέτρα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων», συνέχισε.

Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων».

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα».

Όταν ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός είπε:  «Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο».

Στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα. Με αφορμή την ερώτηση, αναφέρθηκε σε μία προσωπική, οικογενειακή ιστορία: «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολυομελύτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα γίνει ολόκληρη καμπάνια για την ενημέρωση του πληθυσμού έτσι ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Μάλιστα, κάλεσε όλες και όλους να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια. «Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Οι πρώτες δόσεις θα είναι διπλές. Ανοσία δεν θα αποκτήσουμε πριν τον Φεβρουάριο», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω της ευφορίας. Σημείωσε ότι πιστεύει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους.

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη και το 2021 θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό. Δεν υπήρξε “ύφεση Μητσοτάκη”. Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η Ευρώπη είχε ύφεση», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία.

Για τα ελληνοτουρκικά

«Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλυ συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος… Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους, είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Γιατί, αφού η Ελλάδα το έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα»

«Ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Θα περάσω με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω αν θα έχουμε μαζί τον γιο μου, που υπηρετεί στον Έβρο. Ελπίζω να τον έχουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες και να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον άρον», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments