Πολιτική

Μητσοτάκης στον Alpha: Τι δήλωσε για τους εμβολιασμούς – Η «βόμβα» για τη διασκέδαση

Μητσοτάκης στον Alpha: Τι δήλωσε για τους εμβολιασμούς – Η «βόμβα» για τη διασκέδαση
Μητσοτάκης στον Alpha: Ο πρωθυπουργός στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη συνέντευξή του στον Alpha για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, το περιστατικό με τη φωτογραφία στην Πάρνηθα, τον εμβολιασμό, την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που το χαρακτήρισε την «πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας».

Ο Αντώνης Σρόιτερ τον ρώτησε: «Πάμε στα ευχάριστα, στα πιο ευχάριστα τουλάχιστον. Έρχεται ένα εμβόλιο, μπαίνει στη ζωή μας. Ήδη στη Βρετανία ξεκινούν οι εμβολιασμοί, η Ευρώπη ακολουθεί.  Θέλω να ρωτήσω πότε θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς εδώ στη χώρα μας; Πότε θα έρθει το πρώτο εμβόλιο;».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Πράγματι, το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα τον οποίο περνάμε.  Θέλω να πω καταρχάς ότι είναι ένα θαύμα της επιστήμης, το γεγονός ότι μέσα σε μήνες και όχι σε χρόνια έχουμε καθώς φαίνεται στη διάθεσή μας αρκετά εμβόλια τα οποία, όπως φαίνεται, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διανομές, το εμβόλιο υπάρχει, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εμβολιασμοί».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος του είπε: «Πρώτη του μηνός, αν δεν κάνω λάθος, έτσι όπως πάει». «Με το νέο έτος, με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν καθορίσει οι ειδικοί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Ποιος θα κάνει το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας;  Και το λέω αυτό διότι σε πολλές χώρες ο πρωθυπουργός, ο ηγέτης μπαίνει μπροστά σε αυτό και ως παράδειγμα για να αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν ξέρω, φαντάζομαι έχετε δεχθεί εισηγήσεις να είστε ο πρώτος που θα κάνετε το εμβόλιο και δεν ξέρω αν το έχετε αποφασίσει κιόλας», ρώτησε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θα το κάνω πρώτος ή από τους πρώτους μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς». «Θα τους το προτείνετε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός απάντησε, θυμίζοντας και την αξία των εμβολίων με παράδειγμα τη μητέρα του που έπασχε από πολιομυελίτιδα.

«Βεβαίως το προτείνω, το έχω ξαναπεί. Το προτείνω και πάλι δημόσια από τη συχνότητά σας. Διότι πρέπει να στείλουμε πρώτα από όλα εμείς ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Μάλιστα έχω πει ότι θα το κάνω όχι μόνο εγώ, αλλά και η οικογένειά μου. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί, κ. Σρόιτερ, αυτή η επιφύλαξη, η καχυποψία, ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που εξακολουθεί να φοβάται. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς τους συμπολίτες μας και να τους πω ότι σε ένα βαθμό καταλαβαίνω αυτή τη φοβία και αυτό τον προβληματισμό. Όμως, τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα εμβόλια έχουν κάνει θαύματα τα οποία πολλές φορές τα έχουμε ξεχάσει και νομίζω ότι είναι χρέος μας να τα υπενθυμίσουμε.

Κι αν μου επιτρέπετε εδώ να αναφέρω μια προσωπική ιστορία, ένα προσωπικό βίωμα με μια ασθένεια η οποία δεν υπάρχει πια στη χώρα μας, δεν υπάρχει από το 1977.  Και αναφέρομαι στην πολιομυελίτιδα. Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944, έμεινε ημιπαράλυτη, έφυγε αμέσως μετά τον πόλεμο, κατάφερε κι έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρασε από πάρα πολύ επώδυνες εγχειρήσεις για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει και να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της στα χέρια της. Σήμερα, η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει.

Και δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Όπως δεν υπάρχουν άλλες επικίνδυνες αρρώστιες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί ουσιαστικά από τον υγειονομικό χάρτη επειδή ακριβώς τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο, λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και με το εμβόλιο κατά της Covid-19. Ας μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των ζωών μας στα χέρια μας και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, από το να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού, θα έλεγα, του παγκόσμιου πληθυσμού».

Η «βόμβα» για τη διασκέδαση

Στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει επίσης: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το λελογισμένο άνοιγμα που θα κάνουμε δεν θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «για να κάνουμε τον μαζικό εμβολιασμό που θέλουμε θα χρειαστούν αρκετοί μήνες».

Τόνισε, όμως, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασκέδαση και όχι τόσο τα εστιατόρια. «Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά, το πιο πιθανό είναι ότι (η νυχτερινή διασκέδαση) δεν θα λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μία μαζική ανοσία του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments