Πολιτική

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Επιδοτήσεις 900 εκατομμύρια ευρώ για 600000 κατοικίες

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Επιδοτήσεις 900 εκατομμύρια ευρώ για 600000 κατοικίες
«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Το πρόγραμμα έχει μεγάλο οικονομικό και ενεργειακό αποτύπωμα και θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου ανέφερε ο πρωθυπουργός - Στόχος είναι στην επόμενη τριετία να καλύψει 170.000 κατοικίες με τις επιδοτήσεις να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ
«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Το πρόγραμμα έχει μεγάλο οικονομικό και ενεργειακό αποτύπωμα και θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου ανέφερε ο πρωθυπουργός - Στόχος είναι στην επόμενη τριετία να καλύψει 170.000 κατοικίες με τις επιδοτήσεις να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ

Σε τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο προσφέρει επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την εξοικονόμηση ενέργειας, προήδρευσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση «έχουμε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και για το Κλίμα, με ορίζοντα δεκαετίας. Ο στόχος μας είναι να ανακαινίσουμε 600.000 κατοικίες. Δηλαδή, σχεδόν, το 15% του συνόλου των κτιρίων μας».

Πρόσθεσε ότι από τη δράση βγαίνουν κερδισμένοι όλοι. «Βγαίνουν -πρώτα απ’ όλα- κερδισμένοι οι πολίτες οι οποίοι θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους και θα έχουν στη συνέχεια λιγότερα έξοδα για θέρμανση και ψύξη. Βγαίνουν κερδισμένες οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες του κλάδου των κατασκευών. Η βιομηχανία των δομικών υλικών καθώς προστίθεται ένα σημαντικό πεδίο δραστηριότητας το οποίο αυξάνει και την απασχόληση, όλες αυτές είναι εργασίες εντάσεως εργασίας.

Η χώρα εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες ρυπογόνας ενέργειας, καθώς οι κατοικίες απορροφούν, σχεδόν, το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Και χαίρομαι γιατί είδα ότι το πρόγραμμα καλύπτει κάθε κατηγορία κατοικίας και κάθε είδους παρέμβασης, αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης, θωράκιση της μόνωσης, συστήματα φόρτισης αυτοκινήτων. Βλέπω κιόλας ότι διορθώνονται προβλήματα και απλοποιούνται διαδικασίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή 170.000 κατοικιών με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ.

«Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα είναι και ένα από τα πρώτα σχέδια που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Απαντά κατ΄ εξοχήν σε ανάγκες που θα διαμορφωθούν στη μετά Covid εποχή. Ελάφρυνση των νοικοκυριών από ένα πολύ σοβαρό μέρος των δαπανών τους, τόνωση της αγοράς, της οικονομίας, συνολικά. Αλλά, βέβαια, και στροφή προς ένα καθαρότερο περιβάλλον με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, επισήμανε ότι το Πρόγραμμα στη συνέχεια, θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν και κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα για το όφελος το οποίο μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό από τη συμμετοχή του στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένα Πρόγραμμα το οποίο θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασία, θα προωθήσει την ελληνική καινοτομία και την ελληνική εξωστρέφεια. «Και πιστεύω ότι οι λύσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα -σε όλο το φάσμα της εξοικονόμησης ενέργειας- θα είναι και εξαγώγιμες -όπως μας είπατε- θα μπορέσουμε δηλαδή να αποκτήσουμε μια εμπειρία και μια τεχνογνωσία ως χώρα στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments