Διεθνή

ΠΟΥ για εμβόλιο: Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα

ΠΟΥ για εμβόλιο: Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα
ΠΟΥ για εμβόλιο: Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Γενεύης ότι 189 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δόσεις των κύριων υποψηφίων εμβολίων έχουν εξασφαλιστεί ως μέρος του προγράμματος COVAX για τη χορήγηση εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Γενεύης ότι 189 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τα νέα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή ενημέρωση – ανακοίνωση των μέτρων αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. «Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ.  Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή -για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας- είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ

Ευχάριστα νέα έρχονται από τις ΗΠΑ, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, Άλεξ Αζάρ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Μάλιστα, ίσως οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες να εμβολιαστούν ακόμη και τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ABC News «Good Morning America», ο Αζάρ σημείωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημέρωσε τις εταιρείες που παρασκευάζουν το εμβόλιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει προς την έγκριση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες για τη μεταφορά του εμβολίου, πρόσθεσε.

«Έχω κάποια καλά νέα για εσάς. Πριν από λίγο η FDA ενημέρωση την Pfizer ότι σκοπεύει να προχωρήσει προς την έγκριση του εμβολίου τους. Μπορεί να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται Δευτέρα, Τρίτη την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Αζάρ.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία η έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech

Η ανεξάρτητη επιτροπή συμβούλων του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τάχθηκε χθες Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech, εναντίον του νέου κορωνοϊού, κάνοντας ακόμη ένα βήμα στον δρόμο προς την έναρξη του εμβολιασμού σε μια χώρα όπου ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 285.000 ανθρώπους επί συνόλου 15 και πλέον εκατομμυρίων, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η επιτροπή ενέκρινε, με 17 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά, τη γνωμοδότηση ότι τα εγνωσμένα οφέλη του εμβολίου, το οποίο ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech, βαραίνουν περισσότερο από τους κινδύνους για τους ανθρώπους 16 ετών και άνω στους οποίους θα χορηγηθεί. Ένα μέλος της απείχε.

Εμβόλιο Sanofi: Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη γαλλική Sanofi και τη βρετανική GlaxoSmithKline. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες το εμβόλιό τους δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021, αφού τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

Το πρόγραμμα «καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού. Πλέον αναμένουν το σκεύασμά τους κατά της Covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου. Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης. Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19», όμως η αντίδραση ήταν «ανεπαρκής» στους πιο ηλικιωμένους, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.  svg%3E

«Όχι» του EMA για διαδικασίες-εξπρές στην έγκριση των εμβολίων

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) τάσσεται υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναμονή μιας άδειας κυκλοφορίας υπό αίρεση (Conditional Marketing Authorization – CMA) προτού επιτρέψει την κυκλοφορία των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, η νέα εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, δήλωσε σχετικά: «Ενώ είναι αναγκαία μια ταχεία απάντηση έναντι του κορωνοϊού, η ασφάλεια παραμένει για εμάς η νούμερο ένα προτεραιότητα. Τα εμβόλια αυτά θα διατεθούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γνωρίζουμε πολύ καλά την τεράστια ευθύνη που έχουμε, ώστε να τηρήσουμε όλες αυτές τις συστάσεις με σκοπό την προστασία του ανθρώπινου πληθυσμού», υπογράμμισε η κυρία Κουκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments