Video

Αίτνα: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο – Εντυπωσιακές εικόνες

Αίτνα: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο – Εντυπωσιακές εικόνες
Αίτνα: Λάβα ύψους 100 μέτρων ξεπήδησε από τον κρατήρα.

Το ηφαίστειο Αίτνα έδωσε ξανά σημάδια ζωής με την λάβα που ξεπήδησε από τον κρατήρα να φτάνει τα 100 μετρα. Το ηφαίστειο της Σικελίας εξερράγη την Κυριακή και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Είχε προηγηθεί ένας σεισμός εντάσεως 2,7 Ρίχτερ στους πρόποδες της Αίτνας λίγο πριν την έκρηξη, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 σεισμικές δονήσεις.

Ο κρατήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ηφαίστειο της Αίτνα στην Ιταλία, ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 9.20 μ.μ. την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου και υπολογίζεται ότι η λάβα του έφτασε σε ύψη πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με το volcano discovery, ενώ έμοιαζε να πλησιάζει απειλητικά την κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται κοντά.

Η έκρηξη ταξινομήθηκε ως στρομβολική δραστηριότητα, η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας.

Κάμερες έχουν καταγράψει τις εντυπωσιακές εικόνες με τη λάβα να θυμίζει σιντριβάνι ενώ μια στήλη τέφρας υψώθηκε σε ύψος πέντε χλμ. σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Cente της Τουλούζης, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία.

Λόγω της θέσης της ανάμεσα στην αφρικανική και την ευρασιατική τεκτονική πλάκα, καθώς και στο ρήγμα μεταξύ της πλάκας του Ιονίου και της Αφρικής η Αίτνα «ξυπνά» αρκετά συχνά, και η πιο πρόσφατη σοβαρή έκρηξή της σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου του 2017, όταν τραυματίστηκε κι ένα συνεργείο του BBC.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.

Πριν 35.000 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της Βικιπαίδεια,  και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.

Το 396 π.Χ. λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments