Ελλάδα

Ιερά Σύνοδος: Συμφωνία στην νέα απόφαση της κυβέρνησης

Ιερά Σύνοδος: Συμφωνία στην νέα απόφαση της κυβέρνησης
Ιερά Σύνοδος: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και εκφράστηκε η συμφωνία με τις νεότερες αποφάσεις της κυβέρνησης και της επιτροπής λοιμοξιολόγων.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και οι ιεράρχες συμφώνησαν με τα νέα μέτρα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ σήμερα. Σύμφωνα με την νεότερη απόφαση της κυβέρνησης οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν και την Πρωτοχρονιά. Η Ιερά Σύνοδος ζητά από τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα όπως περιγράφονται στο ΦΕΚ, ενώ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα γίνουν πολλές λειτουργίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Επίσης, η ΔΙΣ ζητά να τηρήσουν τα μέτρα και οι Μητροπολίτες αλλά και οι 9.000 κληρικοί, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή αφήνει αιχμές για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από τους ναούς κατά τις γιορτές του του Αγίου Ανδρέα, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «προσβλητική».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Η Ιερά Σύνοδος, έχοντας ως προτεραιότητα την διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και ζωής, προέτρεψε μέσω ανακοινώσεων και Εγκυκλίων όλες τις Μητροπόλεις, Ενορίες, Μονές και Ιδρύματα και άπαντες τους κληρικούς και λαικούς, να τηρούν επακριβώς τα νομοθετούμενα μέτρα, εντός αλλά και εκτός των Ιερών Ναών.

Δηλώνει ότι αντιλαμβανομένη την εξαιρετικά κρίσιμη υγειονομική κατάσταση της Χώρας, αποστέλλει σήμερα Εγκύκλιο προς τους κατά τόπους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, διά της οποίας παρέχονται ακριβείς οδηγίες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5509/15-12-2020 για την υπό αυστηρούς περιορισμούς λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο, όπως κατωτέρω:

1) Οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς τόσο για προσκύνηση και κατ᾿ ιδίαν προσευχή, όσο και για προσέλευση κατά τις κύριες Θείες Λειτουργίες των τριών μεγάλων Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Περιτομή του Χριστού, Θεοφάνεια), τηρουμένων των προβλεπομένων αποστάσεων και μέτρων αποφυγής του συνωστισμού (1 πρόσωπο ανά 15 τ.μ. επιφανείας, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους και με υποχρεωτική την χρήση μάσκας καθ᾿ όλη την διάρκεια των ιεροπραξιών), με επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς Ναούς τον αριθμό των 25 προσώπων και σε κεντρικούς Ναούς των 50 προσώπων.

2) Προς τον σκοπό αποφυγής της παρουσίας πολλών προσώπων στον ίδιο χώρο για πολλή ώρα, οι Ιερές Μητροπόλεις θα ρυθμίζουν την τέλεση περισσοτέρων Θείων Λειτουργιών εντός της ίδιας ημέρας, με λιτότητα και απλότητα, οι οποίες προσφέρουν και συντομία χρόνου.

3) Κατά την Εορτή των Θεοφανείων δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες εκτός των Ιερών Ναών και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός Αυτών, τηρουμένων ασφαλώς των ανωτέρω μέτρων υγειονομικής προστασίας.

4) Όσοι από τους πιστούς ανήκουν σε υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι) προτρέπονται να αποφεύγουν την έξοδο από τα σπίτια τους, χάριν της προστασίας της υγείας τους.

5) Οι Κληρικοί και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων κάθε Ιερού Ναού καθίστανται υπεύθυνοι ελέγχου και εφαρμογής των μέτρων και καθοδηγήσεως των πιστών με την αρωγή και του προσωπικού του Ναού τους. Καλούνται να εποπτεύσουν με την δέουσα εγρήγορση και απαρέγκλιτη ακρίβεια την τήρηση των παραπάνω οδηγιών, αναλογιζόμενοι την ευθύνη προστασίας της υγείας που αναλαμβάνουν έναντι της Πολιτείας, της κοινωνίας και της Εκκλησίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments