Οικονομία

Απόφαση σοκ για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Απόφαση σοκ για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
Τέλη κυκλοφορίας: Πριν την απόφαση από το ΣτΕ, ο χρόνος παραγραφής τους ήταν εικοσαετής.

Με σχετική απόφαση, η οποία εκδόθηκε με Πρόεδρο την κυρία Σαρπ και Εισηγήτρια την κυρία Λαζαράκη, το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε την πάγια θέση της φορολογικής διοίκησης ότι ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι εικοσαετής.

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο (απόφαση 1611/2020 της Επταμελούς σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της Φορολογικής Αρχής. Περαιτέρω δε και εύλογη».

Όπως αποφασίσθηκε από το ΣτΕ λοιπόν, σύμφωνα με το newsbomb, ο χρόνος παραγραφής των τελών κυκλοφορίας είναι πενταετής και όχι εικοσαετής, γεγονός που συνεπάγεται την παραγραφή όλων των επιπλέον οφειλών και προστίμων. «Η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων».

Επιπλέον, αναφέρεται το εξής: «Οι ως άνω διατάξεις ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων, δεν μπορεί να χωρίσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται».

Δύο μήνες παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021, δηλαδή κατά δύο μήνες, παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, στο πλαίσιο της επέκτασης των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε πρόσφατη δήλωσή του για την παράταση της προθεσμίας για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2021, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 που προβλέπει απόφαση του υφυπουργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments