Ελλάδα

Λέσβος: Αγνοούνται τρεις μετανάστριες που έπεσαν από βάρκα

Λέσβος: Αγνοούνται τρεις μετανάστριες που έπεσαν από βάρκα
Λέσβος: Οι επιχείρηση του λιμενικού για τον εντοπισμό τους είναι σε εξέλιξη.

Συναγερμός έχει σημάνει στο λιμενικό καθώς τρεις γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής αγνοούνται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Λέσβου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι γυναίκες έπεσαν στη θάλασσα από τη βάρκα, με την οποία περνούσαν στο νησί από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Το πρωί στη θέση Κατσίνια στην είσοδο του κόλπου της Γέρας βρέθηκαν 24 συνολικά άτομα άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλοι Σομαλικής καταγωγής που είχαν έρθει στο νησί και οι οποίοι ανέφεραν το περιστατικό. Στη συνέχεια ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης τους, η οποία παραμένει σε εξέλιξη.

Κάτω από 70.000 οι διαμένοντες μετανάστες σε όλη τη χώρα:

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, πλέον σε όλες τις δομές της χώρας διαμένουν 69.647 άνθρωποι -τον Ιανουάριο ήταν 93.037- με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Επίσης μεγάλη μείωση (-40%) καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Τον Ιανουάριο υπήρχαν 140.552 εκκρεμή αιτήματα, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου 83.172. Μετά από πέντε χρόνια μεταναστευτικής κρίσης, για πρώτη φορά το έτος θα κλείσει με μεγάλη μείωση των αφίξεων.

Από 01/01/2020 μέχρι και 30/11/2020 έφτασαν στην Ελλάδα από τα ανατολικά σύνορα 14.430 άτομα, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν φτάσει 65.337 (μείωση 78%). Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017 είχαν φτάσει στην χώρα 30.935 άτομα και το 2018  έφτασαν 41.859. Κατά 257% έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα οι εγγεγραμμένοι στο Πρόγραμμα Helios, επισφραγίζοντας την επιτυχία του προγράμματος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά: «Η μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα συνεχίζεται και είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς. Οι διαμένοντες είναι πλέον κάτω των 70 χιλιάδες στις δομές όλης της χώρας – από 92 χιλιάδες στην αρχή του έτους. Πλέον εδώ και μήνες οι αναχωρήσεις από την χώρα είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Στα νησιά η μέγιστη παραμονή έχει πλέον περιοριστεί στους 12 μήνες με σαφή τάση περαιτέρω μείωσης.

Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων της  Υπηρεσίας  Ασύλου εξακολουθεί να μειώνεται με ταχύτητα από 140.552 εκκρεμή αιτήματα τον Ιανουάριο σε 83.172 αιτήματα σήμερα, κι ενώ η μείωση των ροών κινείται στους ίδιους ταχείς ρυθμούς, καθώς έφτασαν στην Ελλάδα από τα ανατολικά σύνορα 14.430 άτομα από τον Ιανουάριο ως τον  Νοεμβρίου, ενώ αντίστοιχα πέρυσι είχαν φτάσει 65.337.Διαχειριζόμαστε λοιπόν το μεταναστευτικό με σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments