Διεθνή

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: «To αποσύραμε και θέλουμε διάλογο»

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: «To αποσύραμε και θέλουμε διάλογο»
Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Να λύσουν τα ζητήματα μέσω της διπλωματίας ζητά από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για τα τρέχοντα ζητήματα καλεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την απόσυρση του Oruc Reis.  Όπως μετέφερε στον ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε για την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου:

«Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρεί;». Αναφορικά με το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Θέλεις διάλογο μαζί μας, ως δύο γείτονες, να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ;».

«Εμείς καθορίζουμε τη Ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται δύο μέρες μετά την παρουσία του Τσαβούσογλου στο τουρκικό κοινοβούλιο όπου σημείωσε ότι η χώρα του δεν μένει θεατής σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ριζικά. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια ενεργή εξωτερική πολιτική. «Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται», τόνισε Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η χώρα του “καθορίζει την ρότα  στην περιοχή και υποστηρίζει έναν δίκαιο διαμοιρασμό”. Μιλώντας αποκλειστικά για το Κυπριακό υπογράμμισε: «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας».

Τέλος, πρόσθεσε: «Η ΤΔΒΚ κι εμείς είπαμε “όλοι ας κερδίσουν“. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments