Διεθνή

Interpol εμβόλια: Προειδοποιεί για επιθέσεις και κλοπές κατά την μεταφορά του

Interpol εμβόλια: Προειδοποιεί για επιθέσεις και κλοπές κατά την μεταφορά του
Interpol εμβόλια: Συναγερμός έχει σημάνει καθώς αναμένονται επιθέσεις κατά την διανομή των εμβολίων.

Μετά τις κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρίες και οργανισμούς που σχετίζονται με την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η Interpol κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιθέσεις και κλοπές κατά την μεταφορά του πολυπόθητου σκευάσματος. Ο Γιούργκεν Στοκ, επικεφαλής της Interpol, επισημαίνει ότι θα δούμε δραματική αύξηση της εγκληματικότητας όταν το εμβόλιο θα αρχίσει να διανέμεται.

«Με την διανομή των εμβολίων, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί με δραματικό τρόπο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιούργκεν Στοκ στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

«Θα δούμε κλοπές, διαρρήξεις σε αποθήκες και επιθέσεις κατά τη μεταφορά των εμβολίων» πρόσθεσε, ενώ σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για την έγκριση της κυκλοφορίας στην αγορά ενός πρώτου εμβολίου κατά της COVID-19.

Αύξηση της διαφθοράς

Επίσης αναμένεται μια αύξηση της διαφθοράς «προκειμένου να προμηθευτεί κάποιος πιο γρήγορα το πολύτιμο εμβόλιο». Ένα πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19, αυτό των Pfizer / BioNTech, έχει ήδη εγκριθεί σε 16 χώρες.

Αν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων εγκρίνει σήμερα την κυκλοφορία του εμβολίου αυτού, οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ΕΕ θα μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την Κυριακή. Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία έχει επιφορτιστεί με την διανομή των δόσεων του εμβολίου, οι οποίες θα φυλάσσονται σε απόρρητες τοποθεσίες. Ορισμένοι εκφράζουν επίσης φόβο για επιχειρήσεις δολιοφθοράς από ανθρώπους που τάσσονται κατά των εμβολίων.

Σήμερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου

Αποφασίζει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer—BioNTech κατά του κορονοϊού. Όπως όλα δείχνουν η απόφαση θα είναι θετική, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συνεδρίαση ναι μεν θα ξεκινήσει σήμερα, όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση.

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς από τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία όπου έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό, όπως αναφέρει το Flash.gr.

Εάν χορηγηθεί άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), πλέον το τελικό εμπόδιο θα είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη. Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ανακοινώσει πως στόχος της ΕΕ είναι η έναρξη του εμβολιασμού την περίοδο 27-29 Δεκεμβρίου, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Γιατροί, φοιτητές της ιατρικής, συνταξιούχοι γιατροί, φαρμακοποιοί και στρατιώτες αναμένεται να λάβουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού πρωτοφανούς κλίμακας. Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν προτεραιότητα, ενώ σύμφωνα με τα περισσότερα εθνικά προγράμματα μεγάλη μερίδα των πολιτών θα εμβολιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments