Πως Να

Πώς να γίνω αιμοδότης

Πώς να γίνω αιμοδότης
Αιμοδότες Ελλάδα: Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Δεν χρειάζεται κανείς να πει πολλά επιχειρήματα για να πείσει κάποιον να γίνει αιμοδότης. Η αιμοδοσία κυριολεκτικά σώζει ζωές, ενώ όπως πολλές φορές σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στις ανακοινώσεις του, οι ανάγκες για αίμα τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό, περίπου 1,5%, είναι αιμοδότες.

Πώς, όμως, μπορεί να γίνει αιμοδότης κάποιος και ποιοι, παρόλο που θέλουν, δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Το ΕΚΕΑ στην ιστοσελίδα του ekea.gr έχει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Αρχικά αναφέρει ότι η απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη ενός αιμοδότη επαφίεται στην κρίση του υπεύθυνου προσωπικού κάθε υπηρεσίας αιμοδοσίας ξεχωριστά. Για να μην ταλαιπωρηθείτε αν έχετε κάποια αμφιβολία, επικοινωνήστε πρώτα με την υπηρεσία αιμοδοσίας που σκοπεύετε να επισκεφθείτε και μιλήστε με κάποιον υπεύθυνο. Στη συνέχεια απαντάει σε μια σειρά συχνές ερωτήσεις.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα

Μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν:

  • Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
  • Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
  • Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
  • Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
  • Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.

Υπάρχουν στιγμές που ακόμη και ο πιο υγιής άνθρωπος δεν πρέπει να προσφέρει αίμα

Πριν έρθεις στην αιμοδοσία, διάβασε για αυτά που μπορεί να μην σου επιτρέπουν προσωρινά να προσφέρεις αίμα. Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι επιτρέπεται να δώσεις αίμα, σε προσκαλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας ή ρώτα τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.

Το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη

Η υγεία και η ασφάλεια των αιμοδοτών είναι τόσο σημαντική όσο και η ασφάλεια των ασθενών που μεταγγίζονται, για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύεις όταν προσφέρεις αίμα. Για αυτό θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο (ιστορικό) κάθε φορά που θέλεις να προσφέρεις αίμα.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις που μπορείς να έχεις, δυστυχώς υπάρχουν καταστάσεις που δεν σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα. Διάβασε για αυτές πριν επισκεφτείς κάποια αιμοδοσία και βεβαιώσου ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά.

Δεν θα μπορείς να δώσεις αίμα εάν:

  • Δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία.
  • Δεν έχεις φάει κάτι τρεις – τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις.
  • Έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα!) -χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες.
  • Εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία.
  • Είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
  • Είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες.
  • Θηλάζεις το μωρό σου και δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.
  • Έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία.
  • Είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Σε παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.

Οι ειλικρινείς απαντήσεις σου είναι ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας!

«Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) και όλες οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας έχουν υποχρέωση έναντι των ασθενών που μεταγγίζουν να παρέχουν ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος. Για αυτόν τον λόγο είναι ζωτικής σημασίας να είσαι ειλικρινής μαζί μας πριν δώσεις αίμα. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να σε υποτιμήσουμε ή να σε προσβάλουμε. Απλά θέλουμε το καλύτερο τόσο για τους αιμοδότες όσο και για τους ασθενείς», σημειώνει το ΕΚΕΑ.

Αίμα μπορείς να προσφέρεις σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία. Υπάρχουν και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες σε χώρους εργασίας αλλά και αλλού. Εάν προσφέρεις αίμα για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται σε Ιδιωτικό νοσοκομείο, καλύτερα είναι να προσφέρεις αίμα στην αιμοδοσία που συνεργάζεται με το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του ΕΚΕΑ https://ekea.gr/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments