Ελλάδα

Ενημέρωση εμβολιασμός: Τι ισχύει με αλλεργίες και μεταλλάξεις – Δείτε live τις δηλώσεις

Ενημέρωση εμβολιασμός: Τι ισχύει με αλλεργίες και μεταλλάξεις – Δείτε live τις δηλώσεις
Ενημέρωση εμβολιασμός: Για την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό και για την πορεία που θα ακολουθηθεί στην χώρα μας μιλάνε η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλάνε για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι έκανε το εμβόλιο κι ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Η ίδια έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν.

Τι ισχύει με τις αλλεργίες

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, είπε πως υπάρχει ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και δεν είναι άλλος «από τον ιό της παραπληροφόρησης», όπως τόνισε.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το πρόγραμμα των εμβολιασμών

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους που αέφερε ότι μέχρι σήμερα Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης. Ενώ στην συνέχεια σημείωσε ότι αύριο παραλαμβάνουμε άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αυτός θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή μέσω ΚΕΠ

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Δείτε live την ενημέρωση

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα ημερήσια κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 476 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135931, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.

5356 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40165 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

467 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 146 (31.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 862 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 66 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4672 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1899 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments