Οικονομία

Ανατροπή για wind, cosmote, vodafone: Μπαίνει και η ΔΕΗ στην αγορά τηλεπικοινωνιών

Ανατροπή για wind, cosmote, vodafone: Μπαίνει και η ΔΕΗ στην αγορά τηλεπικοινωνιών
Αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες.

Στο “παιχνίδι” των τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να μπει η ΔΕΗ, με τη δημιουργίαν δική της εταιρείας. Σύμφωνα με το business plan, που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της, Γιώργο Στάσση, η ΔΕΗ έχει στα σκαριά επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν τα μήκους 242.000 χλμ. δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες.

Αυτές σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η ΔΕΔΔΗΕ μπαίνει και επίσημα σε τροχιά ιδιωτικοποίησης καθώς ξεκινά η εκδήλωση διερεύνησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% (συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας).

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια εταιρεία με πάγια συνολικής αξίας 3,6 δις ευρώ, ετήσιες επενδύσεις 200 εκατομμυρόων ευρώ και 7,5 εκατομμύρια πελάτες με καταναλώσεις 43,19 γιγαβατώρες. Έτσι, η παρουσίαση του επιχειρηματικού σχεδίου και η είδηση ότι η επιχείρηση εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη διαφήμιση για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση.

Την ίδια ώρα, οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου της εταιρείας, τα οποία θα καταγράφουν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αυξημένα λειτουργικά κέρδη. Μάλιστα, η Fitch Ratings συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί.

Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθετεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας στην βαθμίδα ΒΒ, με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως αναφέρει η Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της ΔΕΗ, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.

Όπως υπογραμμίζεται, η “στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, οι εποικοδομητικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, όπως η κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, βελτίωσαν τη ρευστότητα της επιχείρησης”.

Επί του θέματος, ο κ. Στάσσης δήλωσε: “Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους. Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments