Ελλάδα

Απόφαση έκπληξη για τη θητεία στον στρατό

Απόφαση έκπληξη για τη θητεία στον στρατό
Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Τι περιμένει τους φαντάρους.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, τόσο για τον Στρατό Ξηράς και για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και για την Πολεμική Αεροπορία. Δεδομένων των προκλήσεων της γειτονικής Τουρκίας , η ανάγκη να ενισχυθεί το στράτευμα και να στελεχωθούν όλες οι μονάδες αυξάνεται. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι πότε θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα την στήλη «Βηματοδότης» οι αλλαγές δρομολογούνται μέσα στο 2021, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα πέρα από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, είναι πολύ κοντά να αποφασιστεί και η υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο «Βηματοδότης»:

«Το 2021 φέρνει ανάμεσα στα άλλα και οριζόντια αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες και για τον Στρατό Ξηράς και για το Πολεμικό Ναυτικό και για την Πολεμική Αεροπορία. Οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα γίνει η αύξηση και κυρίως από πότε αυτή θα ισχύσει, δηλαδή από ποια ΕΣΣΟ, εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε την αναγγελία για την αύξηση της θητείας την έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προτού πάρει την απόφαση, μελετά τις εισηγήσεις των επιτελείων και όλες τις παραμέτρους που θα έχει αυτή αύξηση και για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την κοινωνία. Παράλληλα, μαθαίνω ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 δεν έφυγε από τη ατζέντα των συζητήσεων. Παραμένει, όπως αρμοδίως με πληροφορούν, στο τραπέζι και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ληφθεί η οριστική απόφαση».

Στο θέμα της αύξηση της στρατιωτικής θητείας έχει αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε δηλώσεις του τον Οκτώβριο επιβεβαίωνε ουσιαστικά την αύξηση της θητείας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Αnt1 σημείωνε: «Θα έχουμε ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός στη  είχε βάλει ένα τρίπτυχο, για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Το ένα ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Προχωράμε σε αυτά. Το δεύτερο, οι προσλήψεις μονίμων στελεχών.

Προχωράμε και σε αυτό. Και το τρίτο ήταν η αύξηση της θητείας. Εκεί υπήρχαν δύο ζητήματα. Το ένα ήταν, εάν μπορεί να γίνει υποχρεωτική η θητεία από τα 18. Και το δεύτερο ήταν η αύξηση στους 12 μήνες της θητείας στον Στρατό Ξηράς. Το πρώτο είναι κάτι που δεν το συστήνει ούτε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητείται. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη θητεία. Όχι για αυτούς που υπηρετούν σήμερα. Δεν θα αφορά η αύξηση θητείας αυτούς που υπηρετούν σήμερα. Δεν θα αφορά την επόμενη ή τις επόμενες ΕΣΣΟ. Θα έχει ένα χρονικό διάστημα ικανό, ώστε να προγραμματίσει κάποιος το τι θα κάνει, ιδίως όσοι είναι εξ αναβολής. Να αναμένετε οριστικές ανακοινώσεις στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments