Κόσμος

ΠΟΥ: Κίνδυνος νέου κύματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2021

ΠΟΥ: Κίνδυνος νέου κύματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2021
Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεσπάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην χρήση μάσκας κατά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για «αυξημένο κίνδυνο» νέου κύματος της επιδημίας Covid-19 στις αρχές του 2021. «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νέα έξαρση τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες του 2021», με δεδομένη την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συνιστά «τη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης» κατά τις γιορτές.

«Μπορεί να φαίνεται ενοχλητική η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσία φίλων και μελών της οικογένειας, αλλά αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της ασφάλειας και της καλής υγείας», τονίζει ο ΠΟΥ. Και συμβουλεύει: «Στο μέτρο του δυνατού, οι συγκεντρώσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους. Εάν πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους, είναι σημαντικός ο περιορισμός του αριθμού των προσκεκλημένων και ο καλός αερισμός για τον περιορισμών των κινδύνων».

Η ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, ανάμεσά τους και την Ρωσία, έχει καταγράψει περισσότερα από 22 εκατομμύρια κρούσματα και περί τους 500.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον πίνακα εποπτείας της εξέλιξης της πανδημίας που καταρτίζει ο διεθνής οργανισμός. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 7 ημερών, καταγράφηκαν περί το 1,7 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότεροι από 34.500 θάνατοι.

Για τρίτο κύμα (και πιθανώς ισχυρότερο) κορωνοϊού, όμως προειδοποιούν από τώρα οι ειδικοί. Προειδοποιεί επίσης η Κομισιόν, προειδοποιεί και η Ανγκελα Μέρκελ. Πότε θα έρθει αυτό και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε εδώ στην Ελλάδα να το αντιμετωπίσουμε; Κατά τους ειδικούς η συζήτηση για το τρίτο κύμα είναι απόλυτα εξαρτώμενη με το πότε και πώς θα αρθεί το lockdown στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Κι έχει να κάνει και με τη σοβαρότητα που θα αντιμετωπίσουμε το θέμα: «Αν η οικονομία δεν αντέχει άλλο κι αν αυτοί που φορούν τη μάσκα έχουν κουραστεί να τη φορούν, θα έχουμε οπωσδήποτε τρίτο κύμα. Ακόμα και το κάτω από 500 κρούσματα την ημέρα που ακούμε να βάζει η κυβέρνηση ως όριο, δεν είναι ένα νούμερο ασφαλές», λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments