Οικονομία

Brexit Ελλάδα: Τι αλλάζει από σήμερα στα τελωνεία – Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Brexit Ελλάδα: Τι αλλάζει από σήμερα στα τελωνεία – Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ
Brexit Ελλάδα: Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει αλλαγές σε πολλούς τομείς.

Μια μεγάλη και ιστορική αλλαγή έγινε σήμερα. Όπως είχε ανακοινωθεί από τις 00:00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης) της πρώτης μέρας του 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και προσχώρησε «αυτόματα» στη Σύμβαση της Κοινής Διαμετακόμισης (CTC-Common Transit Convention).

Θυμίζουμε ότι η μεταβατική περίοδος που είχε προβλεφθεί με τη συμφωνία αποχώρησης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Γι’ αυτό τον λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε οδηγίες προς τα τελωνεία όλης της χώρας και όλες τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά τον συμβιβασμό μεταξύ των δύο μερών (ΕΕ και ΗΒ) και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ στον τομέα των τελωνείων. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις ακόλουθες άμεσες συνέπειες:

  • το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27),
  • δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
  • απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,
  • το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.

Έτσι, από την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία και μετά, η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα Κ-Μ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι γίνεται με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές

Σε σχέση με τις δασμολογικές και φορολογικές απαλλαγές που εφαρμόζονται στα προσωπικά είδη που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν την συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά τα δύο δωδεκάμηνα, πριν από τη μεταφορά της στην Ελλάδα για να απαλλαγούν από πρόσθετους δασμούς και ΦΠΑ. Επίσης, η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί έξι μήνες τουλάχιστον πριν τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα.

Για την εφαρμογή των ισχυουσών απαλλακτικών διατάξεων και ειδικότερα ως προς το δασμό, το τέλος ταξινόμησης και τον ΦΠΑ εισαγωγής, το χρονικό διάστημα παραμονής στο ΗΒ πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου (δηλαδή την 31 Δεκεμβρίου 2020) μπορεί να υπολογιστεί ως διάστημα παραμονής σε τρίτη χώρα, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από την κείμενη τελωνειακή νομοθεσία όρων και προϋποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, οι προερχόμενοι από το ΗΒ θα αντιμετωπίζονται ως ταξιδιώτες τρίτων χωρών. Κατά συνέπεια, θα τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των εμπορευμάτων που εισάγονται με τις προσωπικές αποσκευές από πρόσωπα που ταξιδεύουν από τρίτες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται χρηματικό όριο 300 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ως προς την αξία των εμπορευμάτων (πλην καπνικών και αλκοολούχων), που εισάγονται με τις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών προερχόμενων από τρίτες χώρες. Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ευρώ. Για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 150 ευρώ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες της ΑΑΔΕ εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments