Διεθνή

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού στην Κύπρο

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του ιού στην Κύπρο
Μεταλλαγμένος κορωνοϊός: Tο υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κορωνοϊού, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου δειγμάτων ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Ειδικότερα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα όσων έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές της εν λόγω χώρας ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους σε περιοχές τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6 – 20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

«Δεν χρειάζεται πανικός», λέει Κινέζος αξιωματούχος

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, το οποίο η Κίνα μόλις ενέκρινε για δημόσια χρήση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τομέα ελέγχου των ασθενειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει εντοπιστεί κάποια επίπτωση των μεταλλάξεων στην ανοσολογική επίδραση του εμβολίου.

Το εμβόλιο παρασκευής μιας θυγατρικής της υποστηριζόμενης από το κράτος εταιρείας Sinopharm έλαβε έγκριση την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα μετά την είδηση ότι εμφανίστηκε στη χώρα το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης του ιού που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη Βρετανία.

«Δεν χρειάζεται πανικός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τσου Γουενμπό, ένας αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, στην κρατική τηλεόραση. «Η μετάλλαξη, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις… Δεν έχει κάποια προφανή αλλαγή μέχρι στιγμής στην ικανότητά της να προκαλεί την νόσο», προσέθεσε ο ίδιος. 

Τι σημαίνει αυτή η μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Το στέλεχος του ιού, το οποίο Βρετανοί επιστήμονες ονόμασαν «VUI – 202012/01», περιλαμβάνει μια γενετική μετάλλαξη στην ακίδα της πρωτεΐνης, που, θεωρητικά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη εξάπλωση του ιού.

Ο Τσου τόνισε εξάλλου, ότι η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη του ιού δεν θα επηρεάσει την ευαισθησία των περισσότερων κινεζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία στοχεύουν στα νουκλεϊκά οξέα του ιού, που φέρουν γενετικές πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments