Οικονομία

Bitcoin: Ράλι ανόδου για το κρυπτονόμισμα

Bitcoin: Ράλι ανόδου για το κρυπτονόμισμα
Bitcoin: Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει το κρυπτονόμισμα ξεπερνώντας τα 30.000 δολάρια.
Bitcoin: Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει το κρυπτονόμισμα ξεπερνώντας τα 30.000 δολάρια.

Ράλι ανόδου για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη, που κατάφερε μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο ρεκόρ του Δεκεμβρίου για το αμφιλεγόμενο νόμισμα. Το νόμισμα σημείωσε άνοδο 6% νωρίς το πρωί του Σαββάτου αγγίζοντας τα 31.000 δολάρια για να πέσει στα 30.800 το απόγευμα. Το ράλι ανόδου της τιμής του μέσα στον Δεκέμβριο του 2020 άγγιξε το 50% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 20.000 δολάρια.

Όπως γράφει η imerisia.gr η άνοδος της τιμής του αμφιλεγόμενου ψηφιακού νομίσματος μέσα στην περσινή χρονιά ήταν εντυπωσιακή, ειδικά μετά την κατακόρυφη πτώση που σημείωσε τον περασμένο Μάρτιο όταν έχασε το 25% της αξίας του εν μέσω πανδημίας.

Διεθνείς επενδυτές ποντάρουν σε Bitcoin

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η άνοδος της τιμής του bitcoin οφείλεται στην αυξητική υιοθέτησή του από διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι το εκτόξευσαν, απομακρύνοντάς το από την παραδοσιακή αγκαλιά των τεχνολογικών geeks και των κερδοσκόπων. Οι επενδυτές το είδαν ως ασφαλές καταφύγιο δημιουργίας πλούτου εν μέσω φημολογίας για υποτιθέμενη αχαλίνωτη εκτύπωση χαρτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η τιμή του bitcoin αναμένεται να αγγίξει ακόμα και τα 400.000 δολάρια στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον Scott Minerd, διευθυντή επενδύσεων της Guggenheim Investments.

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, παρά το ράλι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι που θα πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις έναντι του κρυπτονομίσματος, καθώς η αγορά του παραμένει “ρηχή”. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετά από την ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του το 2017, ακολούθησε μια κατακρήμνιση κατά 83% που διάρκεσε έναν χρόνο.

Τι είναι το Bitcoin

Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα (cryptocurrency). Είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου.

Οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain. Το bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από μία άγνωστη ομάδα χρησιμοποιώντας το όνομα Satoshi Nakamoto και ξεκίνησε το 2009 όταν ο πηγαίος κώδικάς του δόθηκε στο διαδίκτυο σαν ελεύθερο λογισμικό. Τα bitcoins δόθηκαν σαν αμοιβή για μια επεξεργασία ονομαζόμενη εξόρυξη (mining). Αυτά μπορούσαν να εξαργυρωθούν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ εκτιμά ότι το 2017, υπήρχαν από 2,9 έως 5,8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες που χρησιμοποιούν ένα πορτοφόλι με κρυπτονομίσματα, οι περισσότεροι των οποίων χρησιμοποιούσαν bitcoin.

Το bitcoin έχει κατακριθεί για την παράνομη χρήση του, την μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τη μεταβλητότητα της τιμής και κλοπές από τις μετατροπές με άλλα νομίσματα. Μερικοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων κατόχων Νόμπελ, το έχουν χαρακτηρίσει εργαλείο σαπουνόφουσκας. Το bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί και σαν επένδυση, μολονότι διάφορα πρακτορεία κανονισμών έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς επενδυτές για το bitcoin.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments