Ελλάδα

Αύξηση κρουσμάτων: Τι δείχνουν τα λύματα για την Αττική

Αύξηση κρουσμάτων: Τι δείχνουν τα λύματα για την Αττική
Αύξηση κρουσμάτων: Από την περίοδο των γιορτών έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο. Τι σημειώνουν οι ειδικοί.

Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μετά τις γιορτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε συναγερμό, αφού αναμένεται να υπάρξει νέα διασπορά της νόσου τις επόμενες ημέρες.

“Από την περίοδο των γιορτών έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική” τόνισε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, “μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων (πάνω από 50%) είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες”.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή σημείωσε ότι “το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό στην Αττική. Τα πράγματα είναι δύσκολα”. Ακόμη, προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο κάποιοι αναμένουν τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε, επίσης στον ίδιο σταθμό, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», είπε. Σημείωσε, πάντως, ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Εκείνο που τον φοβίζει περισσότερο είναι το να ανοίξει σταδιακά η αγορά. «Αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Στα 445 τα νέα κρούσματα:

Θυμίζουμε ότι χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 445 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144.738, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.616 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.776 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  • 353 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
  • 243 (68.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, υπήρξαν 36 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.263 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3107 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων πολιτών ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments