Ελλάδα

Ενημέρωση εμβολιασμοί: Στόχος να έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο τα άτομα αυξημένου κινδύνου

Ενημέρωση εμβολιασμοί: Στόχος να έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο τα άτομα αυξημένου κινδύνου
Ενημέρωση εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για ραντεβού για το εμβόλιο. Τι αναφέρουν οι ειδικοί.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση  των συντακτών υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η ομότιμη καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα μιλήσουν για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr που ανοίγει για το κοινό μετά τις 18.00. Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μαρία Θεοδωρίδου

Σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς χαρακτήρισε το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς για τα άτομα άνω των 85 ετών, η οποία είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19.

Μόνη η ηλικία αποτελεί το σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου, είπε, εξηγώντας το λόγο για τον οποίο η πλατφόρμα άνοιξε για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις. Υπενθύμισε τη σημασία και των δύο δόσεων του εμβολίου, λέγοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία.

Με τους εμβολιασμούς ήρθε στο προσκήνιο το θέμα αν αυτός είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης. Το εμβόλιο Covid φέρεται να είναι αδύνατο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα, σημείωσε, πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίσημη θέση είναι να μην γίνεται εμβολιασμούς σε εγκύους.

Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες και επιταχύνει, ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας να είμαστε αισιόδοξοι και να χαρούμε αυτό το ταξίδι. Ο στόχος μας είναι τα άτομα με πολύ αυξημένο κίνδυνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο να έχουν εμβολιαστεί, σημείωσε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μας παραδοθούν από την Pfizer 1.348.425 δόσεις.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις εμβολίου, που αντιστοιχεί το 2,36% των δόσεων των εμβολίων στην Ευρώπη, τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και έκανε εκτενή αναφορά στις παραδόσεις που γίνονται και θα γίνουν.

Έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσοι είναι οι κάτοικοί μας, που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία για τους κατοίκους νησιωτικής χώρας, λέγοντας ότι μέλημα είναι να μεταφέρουν τα εμβόλια σε όλα τα σημεία, ακόμα και σε νησίδες με πολύ λίγους κατοίκους. Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πλατφόρμα εμβολιασμών, με την οποία οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε τους τρεις τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβόλιο είτε σε φαρμακείο, είτε σε ΚΕΠ, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο τέταρτος δρόμος έχει να κάνει με την πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet, η οποία ήδη λειτουργεί, σημείωσε ο υπουργός και εξήγησε τον τρόπο. Ο υπουργός σημείωσε ότι μπορούμε να αλλάξουμε το ραντεβού που έχουμε ήδη κλείσει, μέχρι 72 ώρες μετά και τόνισε ότι είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα υπάρχουν και αστοχίες.

Δείτε live την ενημέρωση

Πώς κλείνετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό – Οι τρεις τρόποι

  • Όσοι είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν sms στο κινητό τους με την προτεινόμενη ημερομηνία, ώρα & το σημείο εμβολιασμού.
  • Όσοι δεν είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ
  • Επίσης υπάρχει και νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα ραντεβού που φιλοξενείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Αναλυτικά η διαδικασία

  • Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

  • Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments