Κόσμος

Κορωνοϊός Ευρώπη: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο – Φόβος για τις μεταλλάξεις του ιού

Κορωνοϊός Ευρώπη: Έρχονται αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο – Φόβος για τις μεταλλάξεις του ιού
Κορωνοϊός Ευρώπη: Το ECDC κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι σε επαγρύπνηση.
Κορωνοϊός Ευρώπη: Το ECDC κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι σε επαγρύπνηση.

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα οδηγήσουν σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπισή τους στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC) καλεί τα κράτη τα οποία συμμετέχουν σε αυτό να είναι σε επαγρύπνηση για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων» για να υπάρξει περιορισμός της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων (σ.σ. κατά του κορωνοϊού) εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», αναφέρει το ECDC.

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της ΕΕ καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε επίσης τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες βρετανικές, νοτιοαφρικανικές ή βραζιλιάνικες παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

«Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων, ζητάει το ECDC στην έκθεσή του.

Με βάση τα στοιχεία για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές Αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν, συνεχίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία συνιστά επίσης στις Αρχές να προετοιμαστούν για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.

Για τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), το ECDC κατέγραφε την Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.

Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ECDC, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments