Ελλάδα

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Διευκρινίσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για την τοποθέτησή της

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Διευκρινίσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για την τοποθέτησή της
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Αναλυτικά όσα αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση των Πρυτάνεων.

Στον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των φοιτητών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια αναφέρεται σε νέα ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Συγκεκριμένα, παραπέμπει στις αποφάσεις προηγούμενης συνεδρίασής της, όπως περιγράφονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2020. Σε αυτή παίρνει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια παίρνουν θέση στο εν λόγω ζήτημα ενώ κάνει ειδική αναφορά στον τρόπο ενίσχυσης της αυτονομίας των Ιδρυμάτων.

«Για την καλύτερη ανάγνωση της τελευταίας απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων διευκρινίζεται, ότι η Σύνοδος επιβεβαιώνει την παλιότερη θέση της για την αναγκαιότητα καθορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φοιτητών/τριών στα ακαδημαϊκά τμήματα με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχύεται η αυτονομία των Πανεπιστημίων. Προς αυτή τη κατεύθυνση τα μέλη της Συνόδου διατύπωσαν την άποψη της ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, η οποία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τον αριθμό των εισακτέων», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Συνόδου, της 20ης Δεκεμβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα πως:

«Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργείου για τον τρόπο υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής, εμμένει στην προηγούμενη θετική άποψη που εξέφρασε κατά την έκτακτη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου», καθώς «για πρώτη φορά ζητείται από τα Τμήματα και τις Σχολές των ΑΕΙ να έχουν αποφασιστικό ρόλο σχετικά με τον καθορισμό των βάσεων», ενώ «υπήρξε και προβληματισμός, αναφορικά με το ενδεχόμενο να πληγούν Πανεπιστημιακά Τμήματα με τον προτεινόμενο νέο τρόπο υπολογισμού» και για τον λόγο αυτό «τα ΑΕΙ αναμένουν την αποστολή εκ μέρους του Υπουργείου των στατιστικών στοιχείων από τις εξετάσεις των τελευταίων ετών, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη».

Πώς θα υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Αναφορικά με τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το κάθε τμήμα δεν θα προχωρά σε μία αυθαίρετη βάση αλλά θα λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο ανήκει το κάθε τμήμα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]. Το Υπουργείο θα καθορίζει αρχικά το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ) και εν συνεχεία το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα επιλέγει σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments