Πολιτική

Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία: «Υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας»

Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία: «Υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας»
Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία: Τι τόνισε η υπουργός για την "ομάδα προστασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων", όπως την χαρακτήρισε.
Κεραμέως για πανεπιστημιακή αστυνομία: Τι τόνισε η υπουργός για την "ομάδα προστασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων", όπως την χαρακτήρισε.

Στο νομοσχέδιο, με το οποίο επιδιώκεται η διόρθωση των αρρυθμιών δεκαετιών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στον τρόπο εισαγωγής σε αυτά, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.  Στην εισαγωγική της τοποθέτηση διαμήνυσε πως οι ρυθμίσεις οριοθετούν εκ νέου τη σχέση του φοιτητή με τα πανεπιστήμια και βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όπως είπε, «η ελάχιστη βάση εισαγωγής επιχειρεί να αναβαθμίσει τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ένταξης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμα και με βαθμό 0,6 στα 20 και το 30% φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ. Πρέπει να δώσουμε την ελευθερία στα πανεπιστήμια να καθορίζουν τους όρους εισαγωγής σε αυτά».

Παράλληλα η υπουργός πρόσθεσε:

«Σήμερα που δεν υπάρχει πλαίσιο επιλογών μόνο το ½ των φοιτητών επιλέγει το τμήμα στο οποίο καταλήγει να φοιτά μέσα στις πρώτες 5 επιλογές του. Μπορεί κάποιος να εγγραφεί σε 200στη επιλογή του που δεν θα φοιτήσει και καταλαμβάνει τη θέση κάποιου που θέλει. Στόχος ρύθμισης είναι να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν. Στη χώρα μας επικρατεί το εξής παράδοξο: Βρισκόμαστε στο ζενίθ φοιτητών και στο ναδίρ ως ποσοστό αποφοίτησης. Οι μισοί μας φοιτητές καταλήγουν να είναι αιώνιοι. Είναι ένα σύστημα εμπαιγμού των υποψηφίων, των ακαδημαϊκών αλλά και των οικογενειών».

Αναφερόμενη στην ακαδημαϊκή ελευθερία, η κυρία Κεραμέως υποστήριξε με σθένος τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως η ομάδα προστασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα πληρώνεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Θα συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα και αποστολή της θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια», σημείωσε.

«Μπορούμε να κάνουμε ότι όλα βαίνουν καλώς στο πανεπιστήμιο, δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Αν είναι αυτή, τότε γιατί πανεπιστήμια επιλέγουν να κάνουν τις εκδηλώσεις τους εκτός πανεπιστημιακού χώρου; Αν όλα βγαίνουν καλώς, γιατί είδαμε αποτρόπαιες εικόνες διαπόμπευσης πρύτανη πανεπιστημίου; Υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας που αμαυρώνουν την εικόνα πανεπιστημίου και εμποδίζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Η λύση που προτείνουμε είναι για θέματα φύλαξης, για θέματα αξιόποινων πράξεων, δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης» υπογράμμισε.

Επίσης, χαρακτήρισε τις αλλαγές «κοινή λογική» αποδίδοντας σε αυτό το γεγονός τη μεγάλη, όπως είπε, αποδοχή που έχουν στην κοινή γνώμη, εξέλιξη που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις των τελευταίων ημερών. «Ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά και ας ασχοληθούμε με τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους ακαδημαϊκούς μας, το οφείλουμε στη χώρα μας», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments