Ελλάδα

Σύψας για lockdown: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αττική – Πρέπει να λάβουμε ακαριαία μέτρα

Σύψας για lockdown: Εκρηκτική η κατάσταση στην Αττική – Πρέπει να λάβουμε ακαριαία μέτρα
Σύψας για lockdown: «Το ανησυχητικό πλέον είναι ότι έχουμε και κρούσματα και στα σχολεία», τόνισε ο καθηγητής.

Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στην Ελλάδα προκρίνει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής επεσήμανε πως ο κορωνοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Ειδικότερα, περιοχές της Αττικής όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, σημαίνοντας «συναγερμό».

Στο τραπέζι όλα τα μέτρα

Παράλληλα, επανέλαβε πως όλα τα μέτρα παραμένουν πάνω στο τραπέζι των ειδικών, καθώς ακόμα και στα σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα, γεγονός που δεν τα καθιστά άνοσα, ενώ θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να κλείσει κάποια δραστηριότητα.

Σε επαγρύπνηση για Αττική, μεταλλάξεις καλεί ο Τσιόδρας

Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για την εξέλιξη της πανδημίας. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη» ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε- τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

1151 τα σημερινά κρούσματα

Στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, φτάνοντας τα 612 σε σύνολο 1.151. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη έπεσαν στα 83, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τα 82.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολικής Αττικής: 63 κρούσματα
  • Βόρειου Τομέα Αθηνών: 88  κρούσματα
  • Δυτικής Αττικής: 33 κρούσματα
  • Δυτικού Τομέα Αθηνών: 77 κρούσματα
  • Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 209 κρούσματα
  • Νήσων: 6 κρούσματα
  • Νότιου Τομέα Αθηνών: 65 κρούσματα
  • Πειραιώς: 71 κρούσματα

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1151 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 159866, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5999 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50438 (64.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 177 (72.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5878 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3457 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments