Ελλάδα

Γώγος για κορωνοϊό: Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος – Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε lockdown

Γώγος για κορωνοϊό: Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος – Τι να κάνουμε για να αποφύγουμε lockdown
Γώγος για κορωνοϊό: Σύμφωνα με τον καθηγητή η προσπάθεια ήταν να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ροής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς.

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων επεσήμανε -για μία ακόμα φορά- σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος,. αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το lockdown. «Βρισκόμαστε σε μια αρχόμενη αύξηση όλων των παραμέτρων της πανδημίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε (…) Εάν τηρηθούν τα μέτρα, αρκούν», τόνισε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το “σκληρό” lockdown» όμως ο κόσμος έχει κουραστεί

«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το “σκληρό” lockdown, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε το καταλαβαίνω αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες» υπογράμμισε.

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι» είπε επιπρόσθετα ο κος Γώγος σχολιάζοντας πως ένα πλήρες καθολικό lockdown προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα εντούτοις ακόμη και μια ενδεχόμενη εφαρμογή του δεν συνεπάγεται το ότι ο κόσμος θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωση του.

«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση όμως το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας. Το θέμα δεν είναι το κλείσιμο των μαγαζιών, στο εσωτερικό τους δεν υπάρχει πρόβλημα, το θέμα είναι η κινητικότητα γύρω από αυτά, είπε και εξήγησε πως η μη τήρησή των μέτρων πάει τα πάντα πίσω. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο δρόμο των εμβολίων, βρισκόμαστε κοντά σε μια ανοσοποίηση τέτοια που θα διευκολύνει τη χαλάρωση των μέτρων» συνέχισε.

Σε σχέση με ην απόφαση για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astrazeneca, των κάτω των 65 ετών μόνο, εξήγησε ότι αυτό έγινε διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους άνω των 65 όχι γιατί τα δεδομένα δεν είναι καλά.

«Διατηρούμε μεγάλη προσήλωση στα δεδομένα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Φαίνεται πως η εταιρεία θα φέρει και αυτά τα δεδομένα και για αυτές τις ηλικίες, όμως επειδή υπάρχει διαθεσιμότητα και σε άλλα εμβόλια, είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτόν περιορισμό. Έρχονται κι άλλα εμβόλια για τους ανω των 65, όπως της Janssen, της Novavax και το Sputnik που φαντάζομαι θα εγκριθεί από τον EMA» σημείωσε και συμπλήρωσε πως όσοι είναι 60-65 να πάνε να κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca, γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1113 κρούσματα με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αττική

Στο κόκκινο προοδευτικά τα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα με την Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαία να καταγράφουν σήμερα 6/2 ιδιαίτερα υψηλό αριθμό μολύνσεων. Ενδεικτικά στην Αττική υπάρχουν 565 νέα κρούσματα, σχεδόν τα μισά από όσα σημειώθηκαν συνολικά στην χώρα. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1113, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν οι εξής περιφέρειες:

  • Αχαΐα 78
  • Βοιωτία 17
  • Εύβοια 52
  • Ηράκλειο 19
  • Κοζάνη 15
  • Κορινθία 12
  • Λάρισα 25
  • Πιερία 10
  • Ρέθυμνο 14
  • Χαλκιδική 15

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1113 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163213, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6024 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51830(62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 185 (74.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 29 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5951 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3498 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments