Ελλάδα

Lockdown: Μποτιλιάρισμα παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα – 100% πάνω η κίνηση από τον περασμένο Μάρτιο

Lockdown: Μποτιλιάρισμα παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα – 100% πάνω η κίνηση από τον περασμένο Μάρτιο
Lockdown: Από ό, τι φαίνεται η πρώτη μέρα των νέων μέτρων, δεν κύλησε όπως περίμεναν οι Αρχές.

Σε καθολικό lockdown τέθηκε από σήμερα η Αττική, αλλά από ό, τι φαίνεται τα μέτρα δεν λειτουργούν όπως περίμεναν οι υπεύθυνοι. Η εικόνα σε πολλούς δρόμους θύμιζε μια μέρα σαν όλες τις άλλες για την πρωτεύουσα, και μάλιστα πριν τον κορωνοϊό. Σίγουρα, πάντως, δεν θύμιζε τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι δρόμοι της Αθήνας ήταν άδειοι και περνούσες από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο χωρίς να κοιτάς.

Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση των οχημάτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώθηκε πως ήταν σήμερα αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη πρώτη περσινή ημέρα και μειωμένη σε ποσοστό 7% συγκριτικά με τη χθεσινή ημέρα.

Αυτό, βέβαια, που θα πρέπει να σημειωθεί  είναι ότι το ποσοστό της τηλεργασίας στο καινούργιο lockdown είναι αρκετά χαμηλότερο από ό, τι ήταν στο lockdown του Μαρτίου του 2020, συνεπώς το ότι η κίνηση είναι αυξημένη σήμερα είναι κατά ένα ποσοστό λογικό.

Οι αστυνομικές Αρχές, πάντως, θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους ούτως ώστε να διασφαλιστεί πως όσοι βρίσκονται στους δρόμους έχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις τους.

Τα ποσοστά σε σχέση με πέρσι

Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1.000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Ειδικότερα, οι οδικές αρτηρίες που καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τις 23-3-2020 είναι:

  • Λεωφόρος Βασ. Σοφίας + 109.6%
  • Λεωφόρος Ποσειδώνος + 92.9%
  • Λεωφόρος Κηφισού + 87.9%

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

Τι δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης για τα στοιχεία

«Εντυπωσιακά» χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «προκαλούν προβληματισμό, καθώς συγκρίνουμε κυκλοφοριακά δεδομένα δύο lockdown περίπου ίδιου τύπου. Με τη συνδρομή της ομάδας των συγκοινωνιολόγων μας και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας, μελετάμε και αξιοποιούμε τα στοιχεία που προκύπτουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών

  • Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  • Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
svg%3E

Για τον δημόσιο τομέα:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα. Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments