Ελλάδα

Εμβολιασμός 75-79: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί εν μέσω της κακοκαιρίας Μήδεια

Εμβολιασμός 75-79: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί εν μέσω της κακοκαιρίας Μήδεια
Εμβολιασμός 75-79: Δυσκολίες στη μετακίνηση αναμένεται να προκαλέσει η κακοκαιρία Μήδεια.

Προχωράει η επιχείρηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, με το χαρακτηριστικό κωδικό όνομα «Ελευθερία», αφού μέχρι χθες είχαν γίνει πάνω από 500 χιλιάδες εμβολιασμοί. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, το κυβερνητικό επιτελείο και τους ίδιους τους πολίτες είναι η κακοκαιρία Μήδεια που σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ τις μετακινήσεις, ειδικά για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι και πιο ευάλωτοι.

Η Πολιτική Προστασία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας που ήδη έχει ξεκινήσει. Να σημειώσουμε ότι άνοιξε την Παρασκευή 12/2 η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων 75-79 ετών.

Την ίδια μέρα ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έκλεισαν ραντεβού περισσότεροι από 140.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των εμβολιασμών εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα σήμερα έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών, ενώ οι ρυθμοί εμβολιασμού αυξάνονται διαρκώς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί εν μέσω της κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία Μήδεια έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία. Ο φόβος είναι να μην υπάρξουν δυσκολίες στην πρόσβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω του χιονιά και υπάρξουν ακυρώσεις ραντεβού.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολόγιας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι η κακοκαιρία  δεν θα επηρεάσει μόνο την πανδημία, αλλά ενδεχομένως και τον εμβολιασμό.

Η καθηγήτρια είπε: «Τονίζεται όμως ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί. Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα».

Σε κινητοποίηση ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική και το «Βοήθεια στο σπίτι»

Ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας, εκπονήθηκε σχέδιο για την προσπελασιμότητα των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά και την μεταφορά των πολιτών από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα θα επιστρατευθούν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες θα διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στο ίδιο πλαίσιο οι Δήμοι της χώρας αποφασίστηκε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη μεταφορά πολιτών από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες υγείας.

Ο φόβος των υγειονομικών αρχών εστιάζεται στο να μην καταστραφούν εμβόλια, λόγω ακύρωσης ραντεβού. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, περιλαμβάνει την αξιοποίηση των δόσεων για τον εμβολιασμό κατοίκων που μένουν κοντά στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments