Ελλάδα

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξάνονται τα κρούσματα – Πόσα στελέχη του ιού έχουν ταυτοποιηθεί

Μεταλλαγμένος κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξάνονται τα κρούσματα – Πόσα στελέχη του ιού έχουν ταυτοποιηθεί
Μεταλλαγμένος κορωνοϊός Ελλάδα: Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 94 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Η γονιδιωματική ανάλυση σε 178 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 3 Φεβρουαρίου 2021 ολοκληρώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Μυκόνου, Αχαΐας, Λακωνίας, Καρδίτσας και Λάρισας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 94 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 94 στελέχη τα 93 ήταν θετικά στη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012), ενώ ένα στέλεχος στη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 9 για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 9 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων 7 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί πως από την ημέρα που υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι ειδικοί είναι ανήσυχοι και το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Έτσι, πριν από έναν μήνα περίπου, στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα- εκείνη την περίοδο- ήταν μόλις 26, αλλά υπήρχαν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments