Αθλητισμός

Πώς το… ΝΕΟ Champions League ΔΙΧΑΖΕΙ το ποδόσφαιρο!

Πώς το… ΝΕΟ Champions League ΔΙΧΑΖΕΙ το ποδόσφαιρο!
Το ποδόσφαιρο στα χαρακώματα. Η κόντρα που έχει αρχίσει να ξεσπά ανάμεσα στη European Super League και τη FIFA είναι μόνο στην αρχή.

Αν η πρώτη προχωρήσει σε όσα έχει εξαγγείλει, το ποδόσφαιρο κινδυνεύει με διάλυση. Οι «Times» παρουσίασαν όλο το πλάνο για τη νέα εποχή του «βασιλιά των σπορ»! Πριν από αυτά, αξίζει να κρατήσετε στο κινητό σας το ΚΟΡΥΦΑΙΟ κουπόνι για το stoiximan live .Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν, η European Super League είναι μια καινούρια διοργάνωση που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Με 15 ιδρυτικά μέλη, εκ των οποίων έξι αγγλικοί σύλλογοι και ένα πλάνο 18 σελίδων, εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να αφήσει στην άκρη τη FIFA και την UEFA. 

Τρεις από τις ομάδες που έχουν εμπλακεί στο σχέδιο και έχουν γίνει γνωστά τα ονόματά τους είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν. Πέρα από τις 15 υπάρχουσες θα προστίθενται και άλλες πέντε κάθε χρόνο για να φτιάξουν ένα πρωτάθλημα χωρισμένο σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και θα παίζουν από 18 μέχρι 23 παιχνίδια τη σεζόν. Μέχρι δηλαδή να αναδειχτεί ο πρωταθλητής. 

Ο λόγος που ξεκίνησε μια τέτοια ενέργεια δεν είναι φυσικά για την αγάπη ή για την εξέλιξη του αθλήματος. Είναι καθαρά για το χρήμα που μπορούν να κερδίσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη European Super League. Κάθε ομάδα μάλιστα θα λαμβάνει 350 εκατομμύρια ευρώ για κάθε συμμετοχή στη διοργάνωση. 

Μπορεί να αντιδράσει η FIFA;

Βέβαια, πριν ακόμη γίνει γνωστή η λειτουργία της συγκεκριμένης λίγκας, η FIFA σε συνεργασία με την UEFA έσπευσαν να πληροφορήσουν τους ποδοσφαιριστές ότι όποιος τολμήσει να παίξει σε μια τέτοια διοργάνωση, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε Euro και Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, η απάντηση των υπευθύνων της European Super League είναι ότι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν χρειάζεται η έγκριση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αρχής του ποδοσφαίρου για να ξεκινήσει ένα πρωτάθλημα σαν αυτό. Η δημιουργία του άλλωστε γίνεται με βάση τη λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. 

Οι πληροφορίες λένε ότι εκτός από τις έξι αγγλικές ομάδες, υπάρχουν τρεις από την Ισπανία, τρεις από την Ιταλία, δύο από τη Γερμανία και μία από τη Γαλλία, ενώ η επενδυτική JP Morgan βρίσκεται σε συζητήσεις για να γίνει χορηγός του τεράστιου πρότζεκτ. Αρχικά μάλιστα οι 15 ομάδες θα μοιραστούν ένα ποσό 350 δις ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν σε γήπεδα και προπονητικές εγκαταστήσεις αλλά και για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Το αναλυτικό πρότζεκτ

Από τα δύο γκρουπ των 10 ομάδων που θα παίζουν εντός και εκτός έδρας, οι τέσσερις πρώτοι θα πηγαίνουν στα προημιτελικά. Οι αγώνες θα είναι διπλοί, όπως και στα ημιτελικά, ενώ θα υπάρχει στο τέλος μονός τελικός. Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα και κάθε ομάδα θα έχει τη δυντότητα να δείξει ζωντανά τέσσερα από τα παιχνίδια της, σε δική της πλατφόρμα και εικόνα σε όλο τον κόσμο. 

Τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγίες θα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Το 32,5% θα επωφελούνται οι 15 ομάδες της European Super League και άλλο ένα 32,5% όλες οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα, μαζί με τις πέντε που θα προκρίνονται. Το 20% θα είναι χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Πρέμιερ Λιγκ, ανάλογα με τη θέση που τερματίζει κάθε ομάδα και το υπόλοιπο 15% θα μοιράζεται ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε συλλόγου. 

Επίσης, το 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές, ενώ θα υπάρχει και μια επιτροπή παρακολούθησης για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα. 

Ο Πέρεθ και οι τιμωρίες

Η UEFA, η FIFA και ακόμη πέντε Συνομοσπονδίες εξέδωσαν άμεσα ανακοίνωση μοιράζοντας απειλές προς τους ποδοσφαιριστές. Όποιος τολμήσει να μετάσχει σε αυτή τη λίγκα, δεν θα έχει δικαίωμα να παίξει με την εθνική ομάδα στο Euro και στο Μουντιάλ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο επιδιώκει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ που θεωρείται ένας από τους εμπνευστές και πλέον αρμόδιους για την προώθηση του πρότζεκτ της European Super League. Παρά τον Covid-19 και τις επιπλοκές που έχει επιφέρει στη ζωή μας, το καλοκαίρι αναμένεται καυτό σε ό,τι αφορά το μέλλον του ποδοσφαίρου. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments