Πολιτική

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η αντιπαράθεση συνεχίζεται – Η επιστολή της Κούρτοβικ και η απάντηση της κυβέρνησης

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η αντιπαράθεση συνεχίζεται – Η επιστολή της Κούρτοβικ και η απάντηση της κυβέρνησης
Δημήτρης Κουφοντίνας: Η συνήγορός του κάνει λόγο για ψεύδη με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής να απαντά.

Με επιστολή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να προσφύγει σε βάρος της απόφασης μεταγωγής του. Η κυρία Κούρτοβικ έκανε λόγο για ψεύδη, ακόμα και για παραπλάνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εδώ και δύο ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, κυβερνητικών στελεχών, του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών (εντελώς τυχαία, στην ίδια γραμμή), εγκαλείται ο κρατούμενος, Δημήτρης Κουφοντίνας, ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία», ανέφερε αρχικά στην ανακοίνωσή της.

«Ψεύδονται. Και οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα: Αμέσως μετά τη μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στη γραμματεία αίτηση για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο  ν. 4760/20, η οποία, όπως μας  διαβεβαίωσαν από το κατάστημα, διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου  23624. Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Επιπλέον, από τις 28/12/20, ο κρατούμενος έχει ζητήσει να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, που μέχρι τότε ήξερε ότι ήταν της Γενικής Γραμματέως και όχι του αρμοδίου οργάνου,  που είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ). Με επιστολή της η κυρία Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχε απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα», προσέθεσε.

Σε απάντηση λοιπόν, της παραπάνω ανακοίνωσης, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τονίζεται πως «ο συνήγορος υπεράσπισης ενός κρατουμένου, ακόμη κι αν αυτός έχει καταδικαστεί για 11 ειδεχθείς δολοφονίες, είναι απολύτως σεβαστό πρόσωπο στον νομικό μας πολιτισμό. Όταν, όμως, ο συνήγορος παραπληροφορεί με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη τότε πρέπει να λάβει και ανάλογες απαντήσεις. Στην περίπτωση της Ιωάννας Κούρτοβικ, δικηγόρου υπεράσπισης του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, απαντάμε με στοιχεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια που διαστρεβλώνεται σκοπίμως».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κ.Κ. Δομοκού έγινε με απόλυτη τήρηση των διαδικασιών. Θυμίζουμε ότι στις 21-12-2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε (αρ. πρωτ. 1617/21 – 12 – 2020) την μεταγωγή του Κουφοντίνα και άλλων 6 κρατουμένων από το Κ.Κ. Κασσαβέτειας, βάσει του άρθρου 3 του Ν.4760/2020. Στις 21-12-2020 η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφασίζει (αρ. πρωτ. 18159/21 – 12 – 2020) τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό. Η απόφαση ελήφθη για λόγους έκτακτης ανάγκης καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ήδη από τις 17 – 12 – 2020 (Σχετικά: 8915/17 – 12 – 2020 έγγραφο ΓΓΑΠ και 125/21 – 12 – 2020 έγγραφο του Κορυδαλλού».

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Στις 4-1-2021 η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση της ΓΓΑΠ για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στο Δομοκό. Η απόφαση για τη μη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό ελήφθη επίσης, διότι το ΚΚ Κορυδαλλού είναι τύπου Α’ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης, σε αντίθεση με το ΚΚ Δομοκού που έχει μετατραπεί σε φυλακή για βαρυποινίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταχθεί από τον Κορυδαλλό περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και προβλέπεται η μεταγωγή και όλων των υπολοίπων καταδικασθέντων για βαριά εγκλήματα. Γίνεται, επομένως σαφές ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου».

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της συνηγόρου του Κουφοντίνα περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων, «απαντούμε ότι είναι απολύτως ψευδείς και πρόκειται για μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά της. Στις 28-12-2020 ο κρατούμενος υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση αντιγράφων των αποφάσεων που αφορούν στη μεταγωγή του. Στις 17 – 01 – 2021, ο Κουφοντίνας, διά της συνηγόρου του, επανυποβάλει το αίτημα για χορήγηση των αντιγράφων. Στις 18 – 02 – 2021, και παρά το γεγονός ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας δεν προβλέπει τέτοια υποχρέωση της Διοίκησης, παρά μόνον όταν αυτές αφορούν σε απόρριψη αιτήσεων κρατουμένου για τη μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης, κοινοποιούνται στον Κουφοντίνα, διά της συνηγόρου του. Παρότι λοιπόν, δεν προβλέπεται εκ του νόμου η χορήγηση εγγράφων, εντός εύλογου διαστήματος δόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα. Επομένως, η κυρία Κούρτοβικ έχει στα χέρια της όλα τα αντίγραφα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments