Οικονομία

Προσωρινή σύνταξη: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 10 Μαρτίου – Όλες οι λεπτομέρειες

Προσωρινή σύνταξη: Ανοίγει η πλατφόρμα έως τις 10 Μαρτίου – Όλες οι λεπτομέρειες
Προσωρινή σύνταξη: Έως και τις 10 Μαρτίου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Έως και τις 10 Μαρτίου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ, μέχρι τις 10 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως θα μπουν και τα ΚΕΠ στη διαδικασία απονομής συντάξεων και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα μπόνους στους υπαλλήλους που εκδίδουν τις συντάξεις.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα κληθούν οι εν αναμονή συνταξιούχοι να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να λάβουν άμεσα την έναντι προκαταβολή της σύνταξής τους που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα. Η υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για τη χορήγηση της προκαταβολής και στους μελλοντικούς συνταξιούχους, σε όσους δηλαδή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τώρα και στο εξής. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ θα αρκεί για τη χορήγηση της προκαταβολής η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2021 (εκκρεμείς συντάξεις), υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής σε ειδική πλατφόρμα. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης,
  • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος,
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας).

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Προ ημερών το υπουργείο Εργασίας, πέρασε προς ψήφιση στη Βουλή, τη διάταξη που αφορά τη χορήγηση εθνικής σύνταξης, για όσους δικαιούχους, η αίτησή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χορηγεί έως 384 ευρώ το μήνα στους δικαιούχους, για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτείται, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους. Εάν προβλέπεται, τότε το ποσό της εθνικής θα χορηγείται μέχρι να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη (80% του εισοδήματος του μισθωτού κατά το τελευταίο έτος εργασίας του ή 70% εάν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments