Οικονομία

Αναστολές Μαρτίου: Μέχρι πότε οι δηλώσεις – Ποια τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΚΑΔ

Αναστολές Μαρτίου: Μέχρι πότε οι δηλώσεις – Ποια τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΚΑΔ
Αναστολές Μαρτίου: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαρτίου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δηλώσεις για τις αναστολές Μαρτίου. Όπως και το Φεβρουάριο έτσι και τώρα έχει τεθεί σε εφαρμογή η προαναγγελία των συμβάσεων για όσους εργαζομένους είναι σε αναστολή εργασίας.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία άνοιξε χθες Πέμπτη 4 Μαρτίου και θα είναι σε ισχύ μέχρι και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στο «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» είτε για ολόκληρο το μήνα είτε για μέρος αυτού.

Αναστολές Μαρτίου: Τι ισχύει με τους ΚΑΔ

Διευκρινίσεις με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΚΑΔ εξέδωσαν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Αναφορικά με τους ΚΑΔ ισχύουν τα εξής:

Α. Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Β. Όσες επιχειρήσεις/εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο 2021.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που: i) Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και, ii) ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον iii) δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει: α) να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

β) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Αναστολές Μαρτίου: Όλο το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων

Από χθες Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και μέχρι τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021 και ώρα 16:00, είναι διαθέσιμο το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις ημερομηνίες: 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.

Από 8/3/2021 και ώρα 16:01 και μετά, οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν μόνο νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το διάστημα από την 1η/3/2021 έως και την 8η/3/2021 και ώρα 16:00.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments