Διεθνή

Ολιβιέ Ντασό: Σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία ο μεγιστάνας

Ολιβιέ Ντασό: Σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία ο μεγιστάνας
Ολιβιέ Ντασό: Σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του. Ήταν ο εγγονός του Μαρσέλ Ντασό, ιδρυτή του γαλλικού αεροναυπηγικού κολοσσού Dassault Aviation, που κατασκευάζει τα μαχητικά Mirage και Rafale.

Ακόμη ένα δυστύχημα με ελικόπτερο έρχεται να συγκλονίσει τη Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα τη Γαλλία. Λίγους μήνες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στην περιοχή Μπονβιλάρντ στο Σαβουά της Γαλλίας, ένα ακόμη έπεσε, αυτή τη φορά στη Νορμανδία, στα βόρεια της χώρας, με τον δισεκατομμυριούχο, Ολιβιέ Ντασό, να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Ολιβιέ Ντασό: Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ο 69χρονος σκοτώθηκε στην περιοχή Calavdos στη Νορμανδία

Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώνεται και από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε τα εξής: «Αποχαιρετώ τον ηγέτη της βιομηχανίας, τον πολιτικό αλλά και τον επίτιμο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεών μας ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί την πατρίδα του».

Ο Ολιβιέ Ντασό είναι απόγονος της οικογένειας Ντασό, ιδιοκτήτριας της εταιρείας Dassault, που κατασκευάζει τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία έχει παραγγείλει και η Ελλάδα και θα έρθουν φέτος. Ο πατέρας του, Σερζ, έφυγε από τη ζωή το 2018, σε ηλικία 93 ετών. Η οικογένεια έχει επίσης μερίδιο και στα μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα σε αυτά που κατέχει είναι και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ολιβιέ Ντασό

Ο Ολιβιέ Ντασό

Ολιβιέ Ντασό: Η ιστορία της οικογένειας

Ο βιομήχανος και μεγιστάνας Σερζ Ντασό ήταν απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη, Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε με το όνομα Σερζ Μπλοχ, το οποίο διατήρησε έως το 1946. Στη συνέχεια η οικογένειά του πήρε το όνομα Ντασό, το 1950, και έγινε καθολική.

Ο Σερζ Ντασό ήταν απόγονος του Μωυσή Αλλατίνι. Η ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένεια Αλλατίνη που μετακόμισε από το Λιβόρνο της Ιταλίας στις αρχές του 18ου αι. στη Θεσσαλονίκη, ήταν η τρίτη πλουσιότερη οικογένεια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η πρώτη πλουσιότερη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη.

Η οικογένεια Αλλατίνι σφράγισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης με τους ομώνυμους μύλους και την κεραμοποιία, αλλά και με τη Βίλα Αλλατίνι, ένα τριώροφο νεοκλασικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του δήμου Θεσσαλονίκης και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Απόγονος της οικογένειας Αλλατίνη και συγκεκριμένα της Νοεμί Αλλατίνη, ο Γάλλος κροίσος Σερζ Ντασό υπήρξε γερουσιαστής του κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και πρώην δήμαρχος του Κορμπέιγ Εσόν (1995 και 2001).

Η οικογένεια Αλλατίνη εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη το 1911, λόγω της ιταλικής της καταγωγής. Η Ναόμι είχε ήδη παντρευτεί τον Αδόλφο Μπλοχ, γιατρό, Εβραίο αλσατικής καταγωγής, και ζούσαν στο Παρίσι. Ο γιος τους Μαρσέλ, και πατέρας του εκλιπόντος Σερζ, ίδρυσε το 1928 την αεροπορική βιομηχανία Μαρσέλ Μπλοχ. Τον Αύγουστο του 1944 ο Μαρσέλ εκτοπίστηκε στο Μπούχενβαλντ, καθώς αρνήθηκε να αποκαλύψει στους Ναζί την αεροναυπηγική τεχνολογία του. Ανέκαμψε χάρη στη βοήθεια ενός συγκρατουμένου του, του Μαρσέλ Πολ, μέλους του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments