Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας σε πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες

e-ΕΦΚΑ: Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας σε πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες
e-ΕΦΚΑ: Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας σε πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ

Ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας σε πάνω από 6,2 εκατ. πολίτες ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ καθώς ανανεώθηκε η πρόσβαση τους σε υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

e-ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά η ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας

Συγκεκριμένα, από 1η Μαρτίου η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώθηκε για 12 μήνες σε 3.301.850 άμεσα ασφαλισμένους και σε 2.917.701 έμμεσους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ, τέθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Απογραφής και χορήγησης Ασφαλιστικής Ικανότητας Εμμέσων Μελών». Ήδη πάνω από 3.000 ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα στα μέλη των οικογενειών τους (έμμεσα μέλη), χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις κατά τόπους οργανικές μονάδες του e-ΕΦΚΑ.

Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για τα μέλη που φοιτούν σε ελληνικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης για τα οποία γίνεται απευθείας διασταύρωση της φοιτητικής ιδιότητας τους μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ.

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για νέους μηχανικούς

Από 5 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς να επιλέξουν την ειδική ασφαλιστική κατηγορία μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ.

Σε επικοινωνία του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμφωνήθηκε να δοθεί από την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση να επιλέξουν μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας την ειδική ασφαλιστική κατηγορία (έως 5 έτη ασφάλισης).

Μετά την υποβολή του αιτήματος θα ακολουθήσει η εκκαθάριση, η διόρθωση των ειδοποιητηρίων και ο συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί με οφειλές ή μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση έχει οριστικά εξαλειφθεί από τον Οκτώβριο του 2020, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας εγγραφής.

Συγκεκριμένα, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η απογραφή των νέων ασφαλισμένων και εκτυπώνεται η βεβαίωση που πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες τις ΑΑΔΕ στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας από Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες. Ακολούθως ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ για την έναρξη της δραστηριότητάς τους από την ΑΑΔΕ και πραγματοποιείται η ένταξή τους στην ασφάλιση χωρίς σε κανένα στάδιο να απαιτείται επίσκεψη σε φυσικό υποκατάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments