Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Κρίσιμες συνεδριάσεις σήμερα

Εμβόλιο AstraZeneca: Κρίσιμες συνεδριάσεις σήμερα
Εμβόλιο AstraZeneca: 15 χώρες έχουν προχωρήσει σε αναστολή της χορήγησής του, σήμερα συνεδριάζουν δύο σχετικές επιτροπές στην Ελλάδα, στις 18/3 ο ΕΜΑ.
Εμβόλιο AstraZeneca: 15 χώρες έχουν προχωρήσει σε αναστολή της χορήγησής του, σήμερα συνεδριάζουν δύο σχετικές επιτροπές στην Ελλάδα, στις 18/3 ο ΕΜΑ.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σταματήσει να χορηγείται από 15 χώρες, ανάμεσα τους και όλες οι μεγάλες χώρες της ΕΕ,  ενώ ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) συνεδριάζει εκτάκτως στις 18 Μαρτίου για να αποφασίσει τι θα ισχύσει μετά τις περιπτώσεις θρόμβωσης που ανησυχούν τους επιστήμονες. Ο ΕΜΑ έβγαλε μια πρώτη ανακοίνωση χθες, ενώ σήμερα 16 Μαρτίου συνεδριάζουν στην Ελλάδα δύο σχετικές επιτροπές με το θέμα.

Συγκεκριμένα, συνεδριάζουν η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Να σημειώσουμε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι και την Πέμπτη, όταν θα πάρει απόφαση ο ΕΜΑ.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγησή του

 • Γερμανία
 • Γαλλία
 • Ιταλία
 • Αυστρία
 • Ιρλανδία
 • Ολλανδία
 • Βουλγαρία
 • Νορβηγία
 • Δανία
 • Εσθονία
 • Λιθουανία
 • Λετονία
 • Λουξεμβούργο
 • Ισλανδία
 • Ισπανία
 •  Ταϊλάνδη (δεν ανήκει στην ΕΕ)

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ

Σε μια πρώτη ανακοίνωσή του ο ΕΜΑ χθες ανέφερε ότι: «Αρκετές Αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ έχουν προσωρινά παύσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή είναι μια προφύλαξη που λαμβάνεται, ενώ ο EMA διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Συμβάντα που αφορούσαν θρομβώσεις, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην Ε.Ε για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Η EMA συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία του με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου.

Η έρευνα του EMA συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες».

Εμβόλιο AstraZeneca: Κρίσιμες συνεδρίασεις σήμερα

Εμβόλιο AstraZeneca: Κρίσιμες συνεδρίασεις σήμερα

Ο ΕΜΑ, πρόσθεσε, ότι οι ειδικοί εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες.

«Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να καταλήξει σε περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν».

Όμως, υπογραμμίζει ότι η πανδημία είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της ΕΕ. Τα εμβόλια για την COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά επαγγελματίες υγείας και ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες ασθένειες.

«Ενώ η έρευνά του συνεχίζεται, ο EMA παραμένει επί του παρόντος στην άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. Ο EMA θα συνεχίσει να επικοινωνεί περαιτέρω, όπως απαιτείται. Εν τω μεταξύ, όποιος έχει λάβει το εμβόλιο και έχει οποιαδήποτε ανησυχία θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν κατάλληλο επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό τα άτομα που υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό να το αναφέρουν στην εθνική αρχή φαρμάκων ή σε έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να τους βοηθήσει», κατέληξε ο ΕΜΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments