Οικονομία

Στουρνάρας: Η φορολογική ελάφρυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί

Στουρνάρας: Η φορολογική ελάφρυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων πρέπει να συνεχιστεί
Στουρνάρας: Μιλώντας στην Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι επιτακτική ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία

Μιλώντας στην Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι επιτακτική ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία μετά την κρίση της πανδημίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων και δικαιότερη κατανομή του, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα πρέπει να συνεχιστεί.

Η μείωση της φορολογίας, όπως ανέφερε, επιφέρει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. «Το 2019 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια φορολογικής αναμόρφωσης, με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων μόνιμου χαρακτήρα που στόχευαν στη βαθμιαία ελάφρυνση του φορολογικού βάρους» υποστήριξε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «μια περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών θα στηρίξει την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και, εν τέλει, την οικονομική ανάπτυξη και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Μακροπρόθεσμα, κατά συνέπεια, θα έχει και ένα θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα».

Στουρνάρας: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο

Έκλεισε χθες στις 13:00 το βιβλίο για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δις. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα θετικό.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου είχε ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σημείο 19 του προοιμίου, την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 10 ετών (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»), το οποίο διέπεται από τους όρους που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Πληροφοριακό Δελτίο και συγκεκριμένα υπό την ενότητα “Terms & Conditions of the Notes” του τελευταίου.

Σύμφωνα με τους ανωτέρω υπό Α καθοριζόμενους όρους, τα βασικά χαρακτηριστικά των Ομολόγων περιγράφονται ως εξής:

Oι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε Ευρώ, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 10 ετών. Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδίδονται σε άυλη μορφή, θα είναι δε καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0124037715.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments