Ελλάδα

Πλατφόρμα Εμβολιασμού: Το σχέδιο της Κυβέρνησης

Πλατφόρμα Εμβολιασμού: Το σχέδιο της Κυβέρνησης
Πλατφόρμα εμβολιασμού: Προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ευπαθείς ομάδες και την έναρξη των εμβολιασμών.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν, με την πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α), να ανοίγει σήμερα (19/3). Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σήμερα στον ANT 1 για την πλατφόρμα αυτή.

Με τους εμβολιασμούς να έχουν περάσει το 1 εκατ. πολίτες το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τον Ιούνιο πρόκειται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Παρόλα αυτά τα προβλήματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνονται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η επιστράτευση πολλών ακόμα ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να βοηθήσουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. ΗΠΑ κορονοϊός

Η πλατφόρμα για τα υποκείμενα νοσήματα

Την Παρασκευή 19/3 άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α). Θυμίζουμε ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, αυτής των 65-69 ετών. Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού

Αυτοί που έχουν προτεραιότητα είναι οι ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου. Δηλαδή:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
  • Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.
  • Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.
  • Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.
  • Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.
Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Απόφαση Κικίλια για τους γιατρούς που δεν έχουν εμβολιαστεί

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό –ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό– των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή έρχεται πιθανόν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των ασθενών στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά».

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Οι δηλώσεις Πιερρακάκη για τα εμβόλια και για την ετοιμότητα των υπηρεσιών

Όπως εξήγησε ο υπουργός στον ΑΝΤ 1, το κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί φτάνουν τους 72.000 και από αυτούς η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει κωδικοποιήσει περίπου 150 που είναι τα για τα υψηλού κινδύνου νοσήματα, ενώ έχουν γίνει και συνδυασμοί με παραμέτρους όπως ποιο φάρμακα παίρνει κάποιος ταυτόχρονα ή πόσο χρόνο πριν έχει αρχίσει να λαμβάνει αγωγή.

«Από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέραμε να εξάγουμε τα ΑΜΚΑ κι άρα 243.000 πολίτες θα βρουν το συγκεκριμένο νόσημα σε αυτήν τη λίστα και θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα για το ραντεβού τους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι ενδιαφερόμενοι «να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν το νόσημα που τους αφορά εμπίπτει εκεί».

Και προσέθεσε ότι από τους 243.000 πολίτες οι 76.000 πολίτες που έχουν εγγραφεί ήδη στην άυλη συνταγογράφηση μέχρι το απόγευμα θα έχουν λάβει γραπτό μήνυμα για το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει άμεσα. «Οι υπόλοιποι που δεν είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει ή να μπουν στην πλατφόρμα, ή να πάνε σε κάποιο φαρμακείο ή ΚΕΠ. Πρώτα όμως καλό είναι να μιλήσουν με τον γιατρό τους», σημείωσε.

Κυριάκος Πιερρακάκης

Κυριάκος Πιερρακάκης

Ποιοι εμβολιασμοί θα γίνουν μετά

Όπως ανέφερε ο υπουργός από εβδομάδα θα έρθει η σειρά για εμβολιασμό της ηλικιακής κατηγορίας των 70 – 74 ετών.  Έπεται η κατηγορία των 65 – 69 ετών και σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Θα ακολουθήσει η κατηγορία των ατόμων με νοσήματα Β, «τα πιο ελαφρά νοσήματα των ευπαθών και θα αφορούν περίπου 900.000 άτομα στις ηλικίες 18 – 60 ετών. Εμείς κάθε εβδομάδα θα παίρνουμε τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ κι έτσι αν κάποιος ασθενήσει τα στοιχεία του θα τα παίρνουμε αυτόματα από τα συστήματα τα οποία θα ενημερώνονται κάθε εβδομάδα κι άρα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments