Διεθνή

AstraZeneca: Ξαναρχίζει τους εμβολιασμούς η Ευρώπη

AstraZeneca: Ξαναρχίζει τους εμβολιασμούς η Ευρώπη
AstraZeneca: Αποδείχθηκε ότι έχει τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές και στην πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Ωστόσο, η επικεφαλής του EMA, Εμέρ Κουκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η υπηρεσία «δεν μπορεί να αποκλείσει σίγουρα τη σχέση» μεταξύ σπάνιων τύπων θρόμβων αίματος και του εμβολίου και οι ειδικοί συνιστούν την αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών και των αποδεκτών για πιθανούς κινδύνους. Ο EMA συνέστησε να προστίθεται μια περιγραφή αυτών των περιπτώσεων στα φυλλάδια εμβολίου, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ασθενείς να γνωρίζουν αυτούς τους σπάνιους θρόμβους αίματος.

«Η επιστημονική μας θέση είναι ότι αυτό το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την COVID-19. Αποδείχθηκε ότι έχει τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα σε κλινικές δοκιμές και στην πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού. Και στην πραγματικότητα, τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη από αυτό», πρόσθεσε η Κουκ. Μία σειρά από ευρωπαϊκές και μη χώρες, έχουν αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca μετά την ανησυχία που προκάλεσαν περιστατικά θρομβώσεων. Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία από πλευράς της έχει ανακοινώσει «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της.

AstraZeneca: Βρετανία και Δανία ερευνούν σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων

Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξαν πέντε περιπτώσεις ενός σπάνιου τύπου θρομβοεμβολικού επεισοδίου στις εγκεφαλικές φλέβες μεταξύ των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίες ερευνώνται, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χρήση του εμβολίου αυτού θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δεν μπορεί να συναχθεί ότι οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες (φλεβικός θρομβοεμβολισμός) προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19», επισημαίνει η MHRA. «Περαιτέρω, λεπτομερής επανεξέταση πέντε αναφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με έναν πολύ σπάνιο και ειδικό τύπο θρόμβου αίματος στις εγκεφαλικές φλέβες (φλεβική θρόμβωση) που συμβαίνει μαζί με μειωμένα αιμοπετάλια (θρομβοπενία) είναι σε εξέλιξη». AstraZeneca

Η Βρετανία έχει χορηγήσει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου

«Δεδομένου του εξαιρετικά σπάνιου ποσοστού εμφάνισης αυτών των συμβάντων, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID, με τα τελευταία στοιχεία που υποδηλώνουν μείωση κατά 80% στις νοσηλείες και στους θανάτους από τη νόσο COVID, υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων κινδύνων του εμβολίου στις ομάδες κινδύνου που εμβολιάζονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει η MHRA. Την ίδια ώρα, η δανέζικη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 10 περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, μεταξύ των οποίων μια περίπτωση οδήγησε σε θάνατο. Δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτό να αποδειχθεί μια σύνδεση μεταξύ των περιπτώσεων αυτών και του εμβολίου, πρόσθεσε.

Συνέχιση των εμβολιασμών συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ανακοίνωσή της χθες, Τετάρτη, ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η αρμόδια Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Οταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ασφάλεια των εμβολίων αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά της για το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ. Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Κατόπιν της αναστολής χορήγησης του εμβολίου από ευρωπαϊκές και μη χώρες εξαιτίας αναφορών περί θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται προς διερεύνηση ενδεχόμενων παρενεργειών.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος» επισήμανε. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» είχε υπογραμμίσε από πλευράς της η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σουμία Σουαμινάθαν στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της Covid-19.

«Από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων» είχε αναφέρει με τη σειρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments