Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Ολοταχώς για επιστράτευση

Βασίλης Κικίλιας: Ολοταχώς για επιστράτευση
Βασίλης Κικίλιας: Ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.

Xωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με όλους τους ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας, σε μια ύστατη προσπάθεια να συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αφού η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, είναι ασφυκτική, με το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό να φέρνει σε απόγνωση το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση. Ο Βασίλης Κικίλιας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους γιατρούς για τη μεγάλη ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί, αφού μέχρι στιγμής μόλις 60 ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας.

 Έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά:

Η μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020). «Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.

Βασίλης Κικίλιας

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Μαρτίου, έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με γιατρούς που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεν είναι οριοθετημένο το πλαίσιο ενδεχόμενης ένταξης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατά τους ίδιους, η απόφαση για επιστράτευση θεωρείται μάλλον ειλημμένη. Ανέφεραν δε πως ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε:

«Όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη».

«Δεν μου αρέσει η λέξη “τελεσίγραφο”. Μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments