Ελλάδα

Γώγος: Δεν σκεφτόμαστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Γώγος: Δεν σκεφτόμαστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Γώγος: Για τις μεταλλάξεις, τα αυξημένα κρούσματα και τη σημασία της ατομικής ευθύνης, μίλησε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Η Χαράλαμπος Γώγος μίλησε σήμερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων χθες αλλά και την επίταξη των ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στον ΣΚΑΪ “η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς “το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1”. Ωστόσο, με τα δεδομένα αυτά, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε ο κ. Γώγος.

Γώγος: Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική

Αναφορικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» είπε.

Στη συνέχεια τόνισε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου ότι «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε».

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» κατέληξε ο καθηγητής.

Χαράλαμπος Γώγος

Ο Χαράλαμπος Γώγος

Γώγος: Τι λένε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.586 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments