Διεθνή

Μέρκελ lockdown: Αποσύρει τα αυστηρά μέτρα για το Πάσχα

Μέρκελ lockdown: Αποσύρει τα αυστηρά μέτρα για το Πάσχα
Μέρκελ lockdown: Η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε δημόσια συγγνώμη και παίρνει πίσω το αυστηρό lockdown που είχε ανακοινώσει για το Πάσχα.

Η Άνγκελα Μέρκελ πήρε πίσω το μέτρο του σκληρού καθολικού lockdown που είχε ανακοινώσει για την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών, το οποίο διαρκεί από την 1η Απριλίους έως την 5η Απριλίου, και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από το γερμανικό λαό, χαρακτηρίζοντας ως «λάθος» την απόφασή της. Σημειώνεται ότι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Απριλίου, με τα μέτρα να αυστηροποιούνται κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδέψουν το Πάσχα.

Ύστερα από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν με την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων, η Άνγκελα Μέρκελ πήρε πίσω την απόφασή της και παραδέχτηκε πως ήταν εσφαλμένη. «Το λάθος είναι δικό μου και μόνο δικό μου. Τελικά, λόγω της θέσης μου, φέρω εγώ την ευθύνη», δήλωσε η καγκελάριος, για να προσθέσει: «Λυπάμαι βαθιά και για τον λόγο αυτό ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες. Ένα λάθος πρέπει να αναγνωρίζεται ως λάθος. Και προ πάντως, πρέπει να διορθώνεται, ει δυνατόν εγκαίρως».

«Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος», είπε επίσης η Μέρκελ, μετά τη νέα διάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Με τη στάση της δε αυτή κέρδισε τα εύσημα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος δήλωσε «σεβασμό για τη στάση της», ενώ ο ομόλογός του της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ, διευκρίνισε ότι «ευθύνη φέρουμε όλοι, όχι μόνο η καγκελάριος».

Lockdown στη Γερμανία: Το σκηνικό πίσω από την άρση της απόφασης

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, μια θυελλώδης συνεδρίασης της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατιδίων, η οποία μάλιστα διακόπηκε για κάποια ώρα, καθώς οι τόνοι είχαν ανέβει επικίνδυνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κοινωνία για την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Κάσελ. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα της πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, η οποία μάλιστα απέχει μόλις έξι μήνες από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – τις πρώτες στην μετά-Μέρκελ εποχή και ίσως τις πιο κρίσιμες των πολλών τελευταίων ετών.

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, η Γερμανίδα Καγκελάριος δείχνει να είναι αισιόδοξη. Η ίδια  ισχυρίστηκε πως ο κορωνοϊός θα νικηθεί, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και λάθη. «Ο ιός θα χάσει, αργά αλλά σταθερά, την τρομακτική του όψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments